21 Eylül 2007 Cuma

YE#26 : APERATİFLER ve MEZELER
(Kırmızı Biber Rulosu , Sutlu Patlıcan Kızartması ve Kırmızı Biber Turşusu)

Bu ayki etkinligin ev sahibi sevgili Serpil ve konusu ''Aperatifler ve Mezeler''. Cok klasik olacak belki ama etkinlik konusu gercekten cok guzel secilmiş,paylaşılacak tarifleri sabırsızlıkla bekliyorum. Bu benim ilk etkinlik deneyimim, o yuzden de ayrı bir heyecan duyuyorum. Tariflerime gelince dun de bahsettigim gibi kırmızı biber agırlıklı :))) Kırmızı Biber Rulosu, Kırmızı Biber Turşusu ve Sutlu Patlıcan Kızartması. Benim bayıla bayıla yedigim bu tatları umarım siz de severek yersiniz. Şimdiden afiyet olsun ve Hayırlı Ramazanlar.

KIRMIZI BİBER RULOSU



Malzemeler :

8 adet kırmızı biber
1 kase beyaz peynir
Bir kac sap maydanoz
1 diş sarımsak

Yapılışı :

Biberleri yıkayıp fırın teline dizelim, altına boş bir tepsi koyarak fırına yerleştirelim.
200 C de kozleyelim.
Biberler kozlenirken bir kapta peyniri ezelim, icine ince dogranmış maydanozu ve dovulmuş sarımsagı koyup karıştıralım.
Biberler kabukları soyulacak kıvama gelince (25 dakika civarında bir sure sonunda) fırından cıkarıp soguması icin bekleyelim.
Soguduktan sonra cekirdeklerini cıkartıp kabuklarını soyalım ve buyuklugune gore ikiye ya da uce bolelim.
Elde ettigimiz ucgen şeklindeki biberlerin kalın kenarına peynirli karışımdan koyup rulo seklinde saralım (resimdeki gibi).
İsterseniz yeşil soganla baglayabilir ya da kurdan batırabilirsiniz.
Afiyet olsun.

SÜTLÜ PATLICAN KIZARTMASI




Malzemeler :

2 adet bostan patlıcan
1 su bardagı sut
3 yemek kaşıgı un
1 tatlı kasıgı tuz
1 cay kasıgı toz şeker
Kızartmak icin sıvı yag

Yapılışı :

Patlıcanları yıkayıp alacalı bir şekilde soyalım.
Daha sonra dikine ortadan ikiye kesip ince ince dilimleyelim.
Diger tarafta sutun icine unu, şekeri ve tuzu koyup karıştıralım.
Yagı kızartma yapacagımız kaba alıp kızdıralım.
Patlıcanları sutlu karışıma batırıp yaga atarak kızartalım.
Soguduktan sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.

KIRMIZI BİBER TURŞUSU




Malzemeler :

10-12 adet kırmızı biber
4 dis sarımsak
Zeytin yagı
Tuz
1 tatlı kasıgı kekik

Yapılışı :

Biberleri yıkayıp cekirdeklerini cıkartalım ve ortadan ikiye(dik olarak) keselim.
Teflon tencereye sıra sıra dizip 1 cay bardagı ılık su koyalım (biberler de suyunu saldıgı icin fazla su koymaya gerek yok).
Biberler iyice yumusayana kadar kısık ateşte haslayalım.
Daha sonra sogumaya bırakalım ve soguduktan sonra biberleri tencereden alıp kabuklarını soyalım. Bunu yapmak icin bir ucundan tutup kabugu cekmeniz yeterli.
Kucuk bir kavanozun dibine 2 dis sarımsak ve 1 tatlı kaşıgı kekigi koyalım.
Bir tabagın icine de zeytin yagı koyalım(baslangıc olarak 1 cay bardagı koyalım,ihitiyac oldukca ilave edebiliriz).
Kabuklarını soydugumuz biberleri zeytin yagına batırıp (her tarafını iyice yaga bulamalıyız) kavanoza yerlestirelim.
2-3 sırada bir biberlerin uzerine tuz serpelim.
Kavanozun yarısına kadar gelince 2 dis sarımsak daha koyalım.
Tum biberleri bu şekilde hazırlayıp kavanoza doldurduktan sonra biberlerin ustunu kapatacak kadar zeytin yagı gezdirelim.
Agzını sıkıca kapatıp buzdolabına kapatalım.
3 gun bekledikten sonra sabah kahvaltılarında peynir ceşitleriyle birlikte ya da yemeklerde meze olarak ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Not : Biberleri haşlamak yerine fırında kozleyebilirsiniz ama haşlamak daha pratik oldugu icin ben bu yontemi tercih ediyorum,lezzetinde hic bir farklılık olmuyor.

Hiç yorum yok: