İc Anadolu Blgesine ozgu bir yemektir arabaşı, ozellikle Yozgat,Kayseri ve Konyada sıkca yapılır. İsminin cagrıstırdıgı gibi araplardan gelen bir yemek degildir. Aslı "Ara aşı"dır ancak zamanla soylenmesi daha kolay olan "Arabaşı"na donmustur. Tavuk etiyle yapılan acılı ve eksi bir corbası ve un ve suan yapılan bir hamuru vardır. Hamur buyuk tepsilere ince bir sekilde dokulur,soguk odada bekletilip donması saglanır,jole kıvamıda oldugu soylenebilir. Yenecegi zaman baklava dilimi seklinde dilimlenir ve ortası acılır, bu bosluga sıcak corbası bir tasla konur. Yiyecek kisiler tepsinin etrafına toplanır ve hamurdan bir dilim alıp corbaya batırıp hamuru cignemeden yutarlar. Yemegin ozelligi hamuru cignemeden yutmaktadır. Ama benim gibi bu duruma pek alıskın olmayan yeni kusak ya caktımadan sadece corbadan yer ya da bir dilim hamuru dorde bese boler :))) Gunumuzde de, gecmiste oldugu gibi Anadolunun cesitli yorelerinde soguk kıs gecelerinde misafirler icin yapılmaya devam edilmektedir. Ben sadece corbasının tarifini ve resimlerini verebiliyorum. Ama anneannemlere gitme fırsatı bulabilirsem,Yozgata (tabi bir kıs gunu) , hamurunun yapılısını ve sunum seklini de fotograflamak ve sizinle paylasmak isterim. Bu arada tarifi ve fotografları bize yollayan Tugbaya sonsuz tesekkurler...
Malzemeler :
1 yorum:
bu benim ablamın tarifi kesinliklee denemenizi tavsiye ederimmm..
Yorum Gönder