21 Eylül 2007 Cuma

ARABAŞI ÇORBASI

İc Anadolu Blgesine ozgu bir yemektir arabaşı, ozellikle Yozgat,Kayseri ve Konyada sıkca yapılır. İsminin cagrıstırdıgı gibi araplardan gelen bir yemek degildir. Aslı "Ara aşı"dır ancak zamanla soylenmesi daha kolay olan "Arabaşı"na donmustur. Tavuk etiyle yapılan acılı ve eksi bir corbası ve un ve suan yapılan bir hamuru vardır. Hamur buyuk tepsilere ince bir sekilde dokulur,soguk odada bekletilip donması saglanır,jole kıvamıda oldugu soylenebilir. Yenecegi zaman baklava dilimi seklinde dilimlenir ve ortası acılır, bu bosluga sıcak corbası bir tasla konur. Yiyecek kisiler tepsinin etrafına toplanır ve hamurdan bir dilim alıp corbaya batırıp hamuru cignemeden yutarlar. Yemegin ozelligi hamuru cignemeden yutmaktadır. Ama benim gibi bu duruma pek alıskın olmayan yeni kusak ya caktımadan sadece corbadan yer ya da bir dilim hamuru dorde bese boler :))) Gunumuzde de, gecmiste oldugu gibi Anadolunun cesitli yorelerinde soguk kıs gecelerinde misafirler icin yapılmaya devam edilmektedir. Ben sadece corbasının tarifini ve resimlerini verebiliyorum. Ama anneannemlere gitme fırsatı bulabilirsem,Yozgata (tabi bir kıs gunu) , hamurunun yapılısını ve sunum seklini de fotograflamak ve sizinle paylasmak isterim. Bu arada tarifi ve fotografları bize yollayan Tugbaya sonsuz tesekkurler...



Malzemeler :
1 adet tavuk gogsu
3 yemek kasıgı(tepeleme) un
2-3 yemek kasıgı sıvı yag
1 yemek kasıgı salca
Tuz,pul biber,limon suyu
Yapılışı :
İlk olarak tavuk gogsunu cok az tuz ilavesiyle haslayalım ve didelim(haslama suyunu corbanızda kullanmak uzere saklayın).
Diger tarafta unu hic yag ilave etmeden pembelesinceye kadar kavuralım.
Una yavas yavas 1 su bardagı kadar su ekleyerek homojen bir karısım elde edelim. Puruzsuz olması icin belender da kullanabilirsiniz.
Baska bir tencerede yag ve salcayı karıstırıp kavuralım.
Uzerine 2 su bardagı tavuk suyunu ilave edelim.
Kaynamaya baslayınca unlu karısımı yavas yavas ilave edelim ve topaklanmaması icin surekli karıstıralım.
Bu noktada corbanın kıvamı koyu gibi gelirse tavuk suyu ilavesi yapabilirsiniz.
Kaynadıktan sonra didikledigimiz tavuk etlerini corbamıza katalım.
Damak tadımıza gore pul biber ve limon suyu ilave edelim(bol acılı ve eksi yenmesi tavsiye edilir).
10 dakika kadar daha kaynatıp sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu benim ablamın tarifi kesinliklee denemenizi tavsiye ederimmm..