21 Eylül 2007 Cuma

ÇATLAK KURABİYE

Bu tarifi yolculuk yaptıgımız otobus firmasının yolcuları icin cıkarttıgı dergiden aldım:))) Genelde denenmis ve yorumları olan ya da kendi tattıgım tarifleri yapmayı tercih ediyorum ama bu sefer dergideki fotografın buyusune kapıldım sanırım. Bu istisnaya da degdi dogrusu,sonuc mukemmel oldu. Dısı ince bir kabuk gibi ve cıtır , ici yumusacık ve kumlu... Ve bunlara ilaveten yogun cikolata tadı ve kokusu... Denemenizi siddetle tavsiye ederim. Tadından sonra gelelim puf noktalarına... Orjinal tarifte margarin miktarı 80 gramdı ancak benim ilk yaptıgım kurbiyeler fazlaca yayılınca bu miktarı 50 grama indirip denedim ve cok daha guzel oldu. Sanırım bu fark kullandıgım cikolatanın yag miktarından kaynaklanıyor. Bir digeri pisirme suresi,tariftede de belirttigim gibi,15 dakikayı kesinlikle gecirmeyin yoksa kurabiye yerine sert biskuvileriniz olur. Bu olculerde yaptıgınızda 25 civarında kurabiyeniz oluyor, sonraki sefere 2 olcu yapmak zorunda kalabilirsiniz,benden soylemesi :))) Bu aksam gene aynı firmayla yolculuk var,derginin yeni sayısı da cıkmıstır sanırım :))) Bakalım ev ahalisinin favori kurabiyesi olan bu tariften sonra hangi tarifi yayınlamıslar. Mutlaka deneyecegim ve fikirlerimi sizinle paylasacagım. Catlak kurabiyenin tarifi asagıda,afiyetle yapın ve yiyin...



Malzemeler :
2 yemek kasıgı kakao
50 gram margarin
100 gram bitter cikolata
1 adet yumurta
3/4 su bardagı toz seker
1 su bardagı un
1/2 cay kasıgı karbonat
Pudra sekeri
Yapılışı :
Margarin ve cikolatayı bir kaba alıp ben mari usulu eritelim.
Diger tarafta yumurta ve sekeri, seker eriyene kadar cırpalım.
İcine kakao,karbonat,cikolata-margarin karısımı ve unu ekleyip hamurumuzu elde edelim.Bu hamur normalden daha kıvamsız ve ele yapısan bir hamur olacaktır. Panik yapıp fazladan un eklemeyin :))
Daha sonra hamurun bulundugu kabın agzını strec filmle kapatıp yarım saat buz dolabında bekletelim.
Bu surenin sonunda hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparıp pudra sekerine bulayıp yaglanmamıs fırın tepsisine dizelim.
Dizerken kurabiyelerin birbirine girmemesi icin aralarında 6-8 cm kadar bosluk bırakmakta fayda var,cunku ceviz kadar koydugumuz hamur parcası pistiginde 6-7 cm capında bir kurabiyeye donusuyor.
Hamurun tamamını kurabiye haline getirdikten sonra tepsiyi fırına yerlestirelim ve 175 C de 12-15 dakika pisirelim.
Sure cok onemli. Size dısardan baktıgınızda kurabiyeler pismemis gibi gorunse bile sakın 15 dakikayı gecirmeyin.Dısı cıtır cıtır ama ici yumusak ve hem ici hem dısı agızda dagılan muthis lezzetli kurabiyeleriniz olacak.
Eger fırından cıktıgında pudra sekeri az gibi gorunurse kurabiyeleriniz ılık haldeyken uzerine pudra sekeri serpebilirsiniz(sıcakken serperseniz pudra sekeri erir).
Eger bir tepsiden fazla kurabiye olursa iki tepsiyi aynı anda pisirmenizi tavsiye etmem. Biri pistikten sonra diger tepsiyi hazırlayıp pisirin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: