21 Eylül 2007 Cuma

KIRMIZI BİBER DOLMASI



En cok sevdigin sebze nedir deseler hic tereddutsuz ''kırmızı biber'' diyebilirim. Kırmızı biberden yapılan herşeyi ve kırmızı biberin icine girdigi her yemegi bayıla bayıla yiyorum. Favorim de kızarmış ekmege surulmus biber salcası ile peynirdir. Uzerine de bir iki tane taze nane yapragı :))) Evet anlaşılacagı gibi en sevdigim baharat da ''nane''. İcine nane koymadıgım yemek yok gibi. Korkmayın butun gun ''en sevdigim şudur en sevmedigim bu'' diye devam etmeyecegim :))) Tarifimiz kırmızı biber dolması. Daha cok etlisi yapılan bu dolmanın ben zeytin yaglısını tercih ediyorum. Belki de sıcak yaz gunlerinde ısıtmadan soguk soguk yiyebildigim icindir. Bu arada eger siz de benim gibi kırmızı biberi seviyorsanız ve kışın da yiyebilmek istiyorsanız; biberleri yıkayıp iclerini temizleyin ve 1 cm kalınlıgında dograyıp, azar azar paketleyerek derin dondurcuya koyun. Kışın isterseniz tum paketi isterseniz de icinden bir miktarını yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Ama hazır mevsimindeyken once dolmasını deneyin derim, afiyet olsun.

Malzemeler :

6 adet dolma olmaya elverişli kırmızı biber
3 cay bardagı pirinc (biberlerin buyuklugune gore azaltıp cogaltabilirsiniz)
2 adet orta boy kuru sogan
3-4 dis sarımsak
1/2 cay bardagı sıvı yag
1/2 cay bardagı zeytin yagı
1 yemek kaşıgı domates salcası
1 yemek kaşıgı biber salcası
1 adet domates(agızlarını kapatmak icin)
1/2 demet kıyılmış dereotu
Tuz, karabiber, pul biber, kuru nane ve istediginiz diger baharatlar
Sıcak su

Yapılışı :

Biberleri yıkayıp tepelerini keserek iclerini temizleyelim.
Diger tarafta sıvı yagda yemeklik dogradıgımız soganları kavuralım.
Salcayı ve yıkayıp suzdugumuz pirinci koyup karıstıralım.
Baharatları,tuzu ve kucuk kucuk dogradıgımız sarımsagı ilave edip 1 cay bardagı kadar sıcak su koyalım.
Suyunu cekene kadar kısık ateşte tutalım.
Ocaktan alıp biberlerin icini dolduralım(pirinclerin suyla şişip haciminin artacagını hesaba katarak,tamamen doldurmamakta fayda var).
Agızlarını kestigimiz domates parcalarıyla kapatalım. Domates yerine limon dilimleri de kullanabilirsiniz.
Doldurdugumuz biberleri tencereye yerleştirelim.
Biberlerin yarısına gelecek kadar sıcak su koyup uzerine zeytin yagı gezdirelim.
Orta hararetli ocakta 40-45 dakika kadar pişirelim.
Afiyet olsun.
Not : Dilerseniz piştikten sonra kabuklarını soyarak da yiyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: