20 Eylül 2007 Perşembe

KIZARMIŞ DONDURMAYA NE DERSİNİZ?

"Dondurmanın da mı kızartması olurmus?" demeyin. Olur hem de kızarınca daha bir lezzetli olur ve tarifi de sabredip benim gevezeliklerimi okuyabilenler için bu yazının sonunda olur :))
Ankara Kızılayda Mesrutiyet caddesi ile Selanik caddesinin birlestigi kosede meshur "Kahve Evi" vardır. Adı sizi yanıltmasın,kahvenin her turlusunu bulabileceginiz gibi cok lezzetli tatlılar,pastalar ve yemekler de vardır Kahve Evinde. Tam adı Nurettin Bey Kahve Evi sanırım. Yolunuz duserse mutlaka ugramanızı tavsiye ederim. Damak tadınıza gore illaki birseyler vardır monulerinde. Kahveyle arası pek olmayan,kırk yılda bir "ahh bi kahve olsa da icsem" diyen bir insan olarak ben de uzun zaman uzak durdum Kahve Evinden. Taa ki ; Mine bizi ısrarla kızarmıs dondurma yemeye goturene kadar. Allahım o ne muthis bir lezzet oyle;dısı ılık ve cıtır cıtır,ici buz gibi ve yumusacık,bu tezatlık mı bu dondurmayı bu kadar tatlı yapan?(Sunumu da cok guzeldir kahve Evinde kızarmıs dondurmanın;bol cikolatalı sos ve dolaptan cıkmıs buz gibi meyvelerle servis edilir.) Daha sonrasında mudavimi olmusuzdur Kahve Evinin. Arkadaslarla bulusma mekanımız olmustur(Bir de Leman cafe). Bir cok insanın rahatsız buldugu o sandalyelerde saatlerce mis gibi kahve kokusu icinde turlu tatlıları deneyerek sohbetler ederdik. Sohbet miydi o kadar tatlı gelen tatlılar mı,yoksa ikisinin bir arada olması mı?O nokta biraz karısık iste :))) Kardesimle her dısarı cıkısımızda kızarmıs dondurma yemeden eve donmezdik,tabi bulamadıgımız zamanlar da olurdu :(( Ya coktan bitmis olurdu ya da dondurma mevsimi olmadıgı icin yapmazlardı. Oysa bize gore hep mevsimiydi :))) İstanbulda da vardır elbet kızarmıs dondurma yapan yerler ama hafızamdaki o imajı zedelememek adına ya da aynı tadı alamazsam korkusuyla arastırmadım bile. O gunleri ne zaman dusunsem kendi denememi yapmak fikri canlandı durdu kafamda. Ve iste sonunda o gun geldi :))) Once icinde dondurma oldugu belli ama dısında ne var acaba diye dusunmem gerekti. Dısı kıtır kıtırdı;bu olsa olsa galeta unu ya da cornflakestir , sekerliydi; seker ilave etmek gerek , tarcın tadı alınmayacak gibi degildi zaten,tarcın da koyalım. Peki bu uc kuru malzeme birbirine neyle yapısacak? Sut? Dondurma da sutlu zaten,dısı ondan farklı bi lezzet olmalı,hem yeteri kadar yapısma saglamayabilir. Yumurta? Evet neden olmasın. Ve bu sekilde tarif sekillendi,daha sonra internette de biraz arastırma yaptım ama zaten 1-2 tariften fazlası yoktu ve en guveniliri kendi tarifimdi. Kızartma suresi konusunda da muallakta kalmıstım,15-20 saniye dense bile bana cok uzun gelmisti. Soyle dusundum; sekizinci saniyede alırım,eger olmamıssa bir sonraki topu biraz daha uzun tutarım. Ama 8 saniye ideal sureymis,ikinci bir denemeye gerek kalmadı :))) Esim de sabırsızlıkla benim dilimden dusurmedigim kızarmıs dondurmayı bekliyordu,nedir?nasıl bir seydir?neye benzer?tadı nasıldır? Yemek konusunda secici olan ve sevmediyse pat diye soyleyen esimden de tam not aldı , hatta dolapta bekleyen diger topları da hemen istiyor :))) Deneyin,bence siz de cok seveceksiniz...
(Kahve Evi'nin fotografını bulamadım ama bulundugu Mesrutiyet caddesi'nin fotografını paylasmak istedim... )


Malzemeler :

1 litre vanilyalı dondurma (480 gram)
3-4 adet yumurta
6 tatlı kasıgı tarcın
6 yemek kasıgı toz seker
2 paket sekerli cornflakes (1,5 paketini kullanacagız)
Uzeri icin cikolatalı sos

Yapılışı :

1,5 paket cornflakesi rondoda cekerek inceltelim ve genis duz bir tabaga alalım.
1 yumurtayı genis bir kaba kırıp icine 2 tatlı kasıgı tarcın ve 2 yemek kasıgı sekeri koyup cırpalım.
Dondurmayı buzluktan cıkarıp 5 dakika kadar oda sıcaklıgında bekleterek yumusamasını saglayalım.Boylelikle daha kolay sekil verebiliriz.
Daha sonra dondurma kasıgı ile buyuk toplar yapalım.
Topu önce yumurtalı karısıma ardından da cornflakese bulayalım ve hemen buzluga kaldıralım.
Butun dondurmayı bu sekilde top top hazırlayalım ve buzluga kaldıralım.
Ben 1 litre dondurmadan 10 buyuk top hazırladım.
Dondurma eridigi icin yumurtalı karısımın miktarında bir azalma olmayabilir.
Oyle bile olsa onu dokup yenisini hazırlamak gerekir.
Dondurmaları 45 dakika-1 saat buzlukta beklettikten sonra teker teker cıkarıp yeni hazırladıgımız yumurta+2 tatlı kasıgı tarcın+2 yemek kasıgı seker karısımına ve ardından cornflakesa bulayalım.
Dondurma erimeden islemleri tamamlamak lazım.
Bunun icin de dondurmaları teker teker buzluktan cıkarmak ve cok hızlı davranmak gerekiyor.Eger size yardım edebilecek ikinci bi kisi varsa cok sanslısınız.
Dondurma toplarını gene 45 dakika-1 saat buzlukta beklettikten sonra islemleri tekrarlayalım.
Bu son asamada toplar iyice buyudugu icin 1 yumurta yetmeyebilir(bana yetmedi) , 2 adet yumurta kullanabilirsiniz.
Topları tekrar buzluga kaldırıp en az 3 saat bekletelim.
Daha sonra derin ama kucuk bir kaba (sutluk gibi) sıvı yag koyup iyice kızdıralım.
İcine buzluktan cıkarttıgımız dondurma topunu atıp 8-10 saniye tutalım ve hemen cıkartalım. Daha fala tutarsanız dısı kızarmakla kalmaz icindeki dondurmada erir.
Kızarttıgımız dondurmaları bir tabaga alıp cikolata sosu ve/veya meyve ile servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Dondurmanızı maras usulu gibi sert dondurmalardan secmelisiniz. Eger 3 kez kaplama islemine ragmen dondurmarın dısı tamamen kaplanmadı ve sert bir kabuk olusmadıysa dorduncu,besinci kez kaplama islemini tekrarlayabilirsiniz. Dondurmaları kızartma islemine gecmeden once servis yapacagınız tabakları buzluga koyup sogutursanız daha lezzetli ve kolay erimeyen bir tat yakalamıs olursunuz. Hazırladıgınız topları 1 gunde tuketemezseniz,buzlukta 15 gun sureyle saklayabilirsiniz. Eger sekerli cornflakes bulamazsanız yumurta icine koydugunuz sekeri 5 yemek kasıgına(her bir kaplama icin) cıkartarak tadını ayarlayabilirsiniz.




2 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler... deneycem inşallah güzel olur

demir dedi ki...

walla arkadşlar ben bu tatlıyı ilk askerde yedim o zamana kadarda bilmiyodum varlıgını denemelisiniz çok lezzetli.çok iyi yaparım ayrıca..