20 Eylül 2007 Perşembe

TUĞBA'DAN : BİBER DOLMASI

Bu tarifi ve fotograflarını Tugba bana yollayalı epey zaman oldu ama bir turlu fırsat bulup yayınlayamadım. İyi ki de yayınlayamamısım. Cunku sıcaklardan dertli oldugumuz ve salatalara,zeytin yaglılara dadandıgımız su gunlere daha cok yakıstı tarif :))) İcine koydugumuz kus uzumu,fıstık ve seker de daha hafif daha atıstırmalık bir tat veriyor dolmaya. Dolma cok cesitli sebzelerden yaz-kıs,soguk-sıcak,etli-zeytin yaglı yapılabilen ve her turlusu zevkle tuketilen bir yemek cesidi. Ve bence lezzetine gore pratik sayılabilecek bir yemek. Umarım ilerleyen gunlerde baska dolma cesitlerinin de tariflerini yayınlama sansım olur.



Malzemeler :

1 kg dolmalık biber
2 adet domates(ici icin)
4-5 adet kuru sogan
1 yemek kasıgı kus uzumu
1 yemek kasıgı dolmalık fıstık
1 tatlı kasıgı tarcın
2 cay kasıgı toz seker
2 tatlı kasıgı tuz
2 tatlı kasıgı nane
2 tatlı kasıgı karabiber
Yarım demet maydanoz
Yarım limonun suyu
1 cay bardagı kaynamıs su
1/2 su bardagı zeytinyagı
1-2 adet domates(agzına kapatmak icin)

Yapılışı :

Soganı kucuk kucuk dograyıp fıstıkla beraber yarım su bardagı zeytin yagında,fıstıklar pembelesinceye kadar kavuralım.
Sonra pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim.
Pirincler tane tane ayrılıp seffaf bir hal alınca maydanoz haric diger tm malzemeyi(domatesler soyulmus ve kucuk kucuk dogranmıs olarak) koyup suyu ekleyip kısık ateste suyunu cekene kadar pisirelim.
Maydanozu ekleyip karıstırıp altını kapatıp soguyamaya bırakalım.
Diger tarafta biberleri hazırlayalım,yıkayıp iclerini cıkartalım.
Hazırladıgımız icten zerlerinde biraz bosluk kalacak sekilde dolduralım(bosluk bırakmzsak pirincler cok siser ve biberin dısına cıkabilir).
Biberlerin agzına bir parca domates kapatalım.
Dolmaları sıkı bir sekilde uygun buyuklukteki bir tencereye dizelim.
Biberlerin 3/4 une gelecek sekilde sıcak su koyalım.
Pisme sırasında suyu azaldıkca azar azar ekleme yapabilirsiniz.
Pirincler yumusayıncaya ya da biberler renk degistirip pismis gorununceye kadar orta hararetli ateste pisirelim.
Soguyunca limonla servis yapalım.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: