21 Eylül 2007 Cuma

PATLICANLI KÖFTE

Yaz başında yani havalar bu kadar sıcak degilken sık sık yaptıgım bir yemegin tarifini vermek istiyorum bugun. Patlıcanı, kızartılarak kullanılıdıgı yemeklerde, severek yiyen eşim icin ideal bir yemek ancak havalar boyle sıcakken kızartma yapmak biraz zahmetli olabiliyor :))) Ozellikle patlıcanı kızartmak. Sıcaklıgı hızla yukselen mutfaktan siz bir an once kendinizi dışarı atmaya calışırken o,saga sola sıcrayarak size bir de temizlik işi cıkartır :))) Bunları soyledim diye sakın tarifi denemekten vazgecmeyin,belki sadece biraz daha serin gunleri bekleyebilirsiniz, ocagın etrafına da gazete serdim mi temizlik işi de tamam :))) Yemegin yanına bir de pilav. Mmm enfes :))) Hadi afiyet olsun :)))


Malzemeler :

1/2 kg kıyma
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek ici
Tuz,karabiber,pulbiber,kekik,kimyon ve isteğe gore diğer baharatlar
4-5 adet ince uzun patlıcan
4-5 adet sivri biber
2 adet domates
Sıvı yağ,salca
2-3 diş sarımsak

Yapılışı :

Oncelikle kofteyi hazırlayalım.
Bunun icin soğanı rendeleyelim ya da rondodan gecirelim.
Soğana kıyma,ekmek ici ve baharatları ekleyip yoğuralım.
Bir saat kadar dinlendirelim.
Diğer tarafta patlıcanları alacalı bir şekilde soyalım ve butun olarak kızartalım(zaten pişecegi icin cok iyi kızartmaya gerek yok).
Biberleri de aynı yağda kızartalım.
Kızarttığımız patlıcanları kağıt havlu zerine alarak,fazla yağını aldıralım.
Koftelere kucuk yuvarlak şekiller verelim.
Patlıcanları da 2-3 cm kalınlığında dilimleyelim ( ya da tam dilimlere ayırmadan bir ucu birbirine tutunacak şekilde keselim ve aralara kofteleri yerleştirelim).
Bir dilim patlıcan bir tane kofte olacak şekilde tencereye yerleştirelim.
Biberleri ve kucuk doğranmış sarımsakları gelişiguzel patlıcanların uzerine yerleştirelim.
Başka bir tencerede cok az sıvı yağda kucuk doğanmış soğanları soteleyelim(tuz atmayı unutmayın).
Domates(kabukları soyulmuş ve iri doğranmış) ve salcayı ilave edip ocaktan alalım.
Patlıcan ve koftelerin uzerine dokelim.
Kenarından 1 su bardagı sıcak su akıtıp ağzını hic acmadan orta hararetli ocakta 20-25 dakika civarında pişirelim.
Şeklini bozmadan tabaklara alıp servis yapalım.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: