21 Eylül 2007 Cuma

HAYIRLI RAMAZANLAR
(Hazır Yufka Böreği ve Karışık Komposto)

Pidesiyle, davulcusuyla, mahyalarıyla, iftar sofralarıyla, şenlikleri ve eglenceleriyle onbir ayın sultanı Ramazan geldi hoşgeldi, herkese hayırlı Ramazanlar :))) Gunun belli saatlerinde ac kalarak, nefsimizi terbiye ettiğimiz, kendimizi fakir ve ac inasanların yerine koydugumuz, yemek davetleri vererek dostluklarımızı pekiştirdigimiz, yemek ve para yardımı yaparak yardımlaşma ve paylaşmanın ulvi tadını aldıgımız mubarek gunlerdeyiz. Saglıgımızı tehlikeye atmadan, nelere dikkat ederek orucumuzu tutmalı, sahur ve iftarımızı yapmalıyız? Ramazan ayında bir cok gazetede,internet sitelerinde ya da televizyonlarda bu konuda bilgiler bulabilirsiniz. Ben de ''elifin tarifleri'' olarak (bir eczacı olarak sağlık sektorunun icinde olmamın da avantajıyla) saglıklı bir ramazan gecirmek icin yapılması gereken temel şeyleri bu yazımın devamında topladım.

Mutlaka sahura kalkın : Gece yatmadan once yemek yiyip sahura kalkmamak cok sık yapılan bir yanlış. Bu durumda cok uzun sure ac kalacagınız icin ertesi gun metabolizma yavaşlar,ozellikle akşama dogru kan sekeri ve tansiyon dşmesi ve şiddetli baş agrısı gorulebilir.
Mide daha uzun sure boş kalacagı icin,daha uzun sure ve daha yogun asit salgısına maruz kalır ve mide şikayetleri yaşanabilir.

Sahurda beslenme : Sahurda agır ve yaglı besinler tuketmekten sakının. Metabolizma hızı yavaş oldugu icin bu tur besinleri tuketmek size kilo olarak donecektir. Kepekli urunler,tahıllar,lifli ve posalı gıdalar sindirim sistemini daha uzun surede terkettigi icin,bu tur yiyeceklerin tuketilmesi ertesi gun daha uzun sure tokluk hissi verir. Sahurda protein agırlıklı beslenmek dogru olacaktır. Protein oranı yuksek peynir,sut,yumurta gibi besinler tercih edilmelidir. Proteini etten alacaksak,beyaz et tercih etmeli ve kızartma degilde haşlama olarak ve salatayla almalıyız. Sahurda şekerli besinlerin agırlıklı bir ogunden kacınmalıyız. Boyle bir ogun kan şekerini hızla yukseltir ve hızla dusurur. Bu da ertesi gun daha cabuk acıkılmasına,halsizlige ve baş agrısına neden olabilir. Sahurdan sonra yattıgınızda yuksek bir yastık ya da cift yastık tercih edin. Mide dolu oldugu icin mide suyunun agza gelerek rahatsızlık yaratmasını engellersiniz.

İftarda beslenme : En temel olan iftarı geniş ir zaman aralıgına yaymaktır. Uzun sure ac kalındıgı icin iştah ve doyma eşigi artmıştır. Butun boş kalmış mideyi birdenbire tıkabasa doldurmak ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarına ve kilo alınmasına neden olabilir. Ogune bir kase corba ile başlayıp 15-20 dakika ara verdikten sonra yemege devam edilmelidir. Yemek olarak da az yaglı ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Pirinc pilavı ve beyaz ekmek gibi besinler kan şekerini hızla yukselttigi icin az miktarda tuketilmeli ya da yerine kepekli ekmek ve bulgur pilavı tercih edilmelidir. Ogununuze salata,cacık,yogurt ve meyve gibi besinlerden eklemeyi unutmayın.

İftar ve sahur arasında beslenme : Uzun bir sure susuz kalınacagı icin,vucudun gunluk su ihtiyacı olan en az 2 litre suyu iftar ve sahur arasında tuketin. Tatlı olarak şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine meyveli ve sutlu tatlıları tercih edin. Cok tuzlu,cok şekerli besinleri tuketmekten kacının.

Tariflere gelince; komposto bence Ramazanın olmazsa olmazlarından. Hem sahurda hem de iftarda severek tuketiyorum. Lif ve posa acısından zengin bir gıda olması acsından ve Ramazanda bol sıvı tuketmek gerektıgınden saglıklı bir Ramaan icin de ideal bir besin. Boregimiz ise cok pratik ve lezzetli. Sahurda bir kase corba ile bir kac dilim boregin yanına domates,salatalık,biber koyarak hazırlayacagınız bir ogun rahat bir oruc tutmanıza yardımcı olacaktır. Hayırlı Ramazanlar...

HAZIR YUFKA BÖREĞİ



Malzemeler :

1 kg(6 adet) yufka
1 su bardağı yoğurt
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
Beyaz peynir ve maydanoz(dilerseniz patates ya da kıyma da olabilir)
Susam ya da corek otu

Yapılışı :

Bir kapta sıvı yağ,yoğurt,kabartma tozu ve 1 adet yumurtayı karıştırıp cırpalım.
Daha sonra fırın tepsisini yağlayıp tabanına bir yufkayı serip fazlasını kenarlardan sarkıtalım.
Yufkanın uzerine hazırladığımız karışımdan birkac kaşık koyarak fırca yardımıyla surelim.
Uzerine bir başka yufkayı buruşuk bir şekilde fazlasını kenarlardan sarkıtmadan yerleştirelim.
Gene yoğurtlu karşımdan surup,peynir de koyalım.Uzerine yeni bir yufka koyup bu şekilde devam edelim.
Yoğurtlu karışımı her kata surelim fakat peyniri 2 sıraya koymak yeterli olacaktır.
En ustune yufkayı koymadan once fırın tepsisinin buyuklugunde keselim,ilk koyduğumuz kenarları tepsiden sarkan yufkayı kapatıp,kesip şekil verdiğimizi onun uzerine yerleştirelim.
Bir bıcak yardımıyla kare kare keselim ve bir yumurtayı cırpıp uzerine surelim.
Susam ya da corek otu serpiştirip 200C de 35-40 dakika kadar pişirelim.
Afiyet olsun.

KARIŞIK KOMPOSTO





Malzemeler :

1 su bardagı kuru uzum
15 adet kuru kayısı
8 su bardagı ılık su
5 yemek kaşıgı toz şeker

Yapılışı :

Uzumleri temizleyip yıkayalım.
Kayısıları yıkayıp dorde keselim.
Kayısıları ve uzumleri bir tencereye alıp uzerine şekeri ve suyu ilave edip orta hararetli ocaga koyalım.
Kaynamaya başladıktan sonra altını kısalım ve uzumler şişene kadar duşuk ısıda pişirmeye devam edelim.
Daha sonra tencerenn agzını kapatıp soguyana kadar bekletelim.Soguduktan sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Agzını sıkı kapatabileceginiz bir kavanoza koyup buzdolabında uzun sure saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: