20 Eylül 2007 Perşembe

NÖBET ve İKİ YENİ TARİF
(Pudingli Kurabiye ve Tuzlu Kurabiye)

Dun gece nobetciydik , yorucu ve zor bir gece oldu bizim icin. Cuma sabah eczaneye girip cumartesi aksam cıktık ; toplam 35 saat. Meslegimin en kotu yanı bu nobetler bence. Sorun nobeti tutmakta degil. Sorun ; nsanlar acı icinde doktora yetismeye alışırken ya da endise icinde yakınlarını acile yetistirmeye calısırken biz bundan ekmek paramızı cıkartmaya calısıyoruz. Hatta cogu zaman aramızda konusuyoruz "nobet iyi gecmedi". Bu cumleye sevinmeli mi uzulmeli mi? Ve ne zaman ben bu tepkiyi versem hemen bir durum degerlendirmesi yapıp dunyanın duzeninin bu oldugu noktasına geliyoruz. Genelde herkes bir digerinin kotu anından para kazanıyor. Doktor ve eczacıların payına dusen de hastalıklar... Anneler bu nobette de bizi yalnız bıraktılar ve gene is basa dustu. Ama tariflerden biri (tuzlu kurabiye) anneme aitti,yoklugunu hissettirmemek adına :))) Diger tarif ise son donemlerde pek bi moda olan pudingli kurabiyelerdendi. Tuzlu kurabiyeyi bir kac gun once yapmıstım ve hem ev hem de eczane ahalisinden nobette de isteriz baskısı gelince tekrar yaptım. Tarifin orjinalinde simit seklinde kurabiyeler hazırlanıyor ancak kalıpla bir lokmalık kurabiyeler yapınca hem daha sık gorunuyorlar hem de daha lezzetli oluyorlar. Bu olculer uzerinden kucuk kalıpla yaptıgınızda 100 e yakın kurabiye cıkıyor,biraz da sabır ve zaman isi yani :))) Ama kurabiyelerin bir cırpıda bitmesi ve ovguler alması herseye deger , 500 kurabiye bile yapabilirim :)) Pudingli kurabiyeyi ise ilk defa yaptım ve hem cok begendim hem de cok begenildi. Kullandıgım puding hindistan cevizliydi. Siz baska cesitlerini de kullanabilirsiniz. Benim aklımda kakaolusunu denemek de var :))) Pratik ve lezzetli bir tarif,un kurabiyesi gibi ama pudingten kaynaklanan farklı bir aroması var. Tarifler hemen burda...

PUDİNGLİ KURABİYE


Malzemeler :

1 paket (250 gram) margarin
1 paket puding(istediginiz aromalı olabilir)
25 yemek kasıgı un

Yapılışı :

Pudingi yogurma kabına alalım(toz halinde).
Oda sıcaklıgındaki margarini kucuk parcalara ayırıp pudingle karıstıralım.
5 kasık un ekleyip yoguralım.
Kurabiye hamuru kıvamına gelene kadar beser kasık un eklemeye devam edelim.
Puding , margarin ve unun markasına gore olculer degisebilecegi icin , unu beser kasık ilave edin ve kurabiye hamuru kıvamını yakalayınca kesin.
Piyasada bulunan pudingler iki farklı gramajda oldugu icin un miktarı degisebilir.
Ambalaj uzerinde 750 ml sut ile hazırlanır yazanlar icin bu olcu tam denk geliyor.
Eger 500 ml sut ile hazırlanır yazanlardan kullanacaksanız ya 1,5 paket kullanabilirsiniz ya da un ve margarin olcusunu 1/3 onanında azaltabilirsiniz.
Hamur hazır olunca kucuk parcalar koparıp kurabiye sekli verelim ve yaglı kagıt serilmis fırın tepsisine dizelim.
175 C de 25-30 dakika pisirelim.
Afiyet olsun.
Not : Yaglı kagıt olmadıgı durumlarda soyle bir yontemi kullanabilirsiniz; hamurun icine koydugunuz margarinin ambalajıyla tepsileri yaglayabilirsiniz. Bu bize 2 avantaj saglar; 1-sıvı yag gibi kurabiyelerin yayılıp seklinin bozulmasına sebebiyet vermez , 2-margarin sıvı yag gore daha kolay temizlenir.



TUZLU KURABİYE



Malzemeler :

1 paket (250 gram) margarin
1/2 cay bardagı sıvı yag
1 kahve fincanı sirke
2 tatlı kasıgı toz seker
2 tatlı kasıgı tuz
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
Aldıgı kadar un(yaklasık 2,5-3 bardak)
Uzeri icin susam ya da corek otu

Yapılışı :

Margarini oda sıcaklıgına getirelim,icine sıvı yagı , sekeri , tuzu , sirkeyi ve yumurtanın sarısını ekleyelim(beyazını uzeri icin kullanacagız).
En son olarak kabartma tozu ve unu ekleyip yumusak kıvamlı bir hamur elde edelim.
Hamuru 15-20 dakika dinlendirdikten sonra istedigimiz buyuklukte parcalar koparıp merdane yardımıyla 0,5 cm kalınlıgında acalım.
Kalıbımızla sekil vererek(isterseniz simit ve cubuk sekli de verebilirsiniz) fırın tepsisine dizelim.
Kurabiyelerin uzerine cırptıgımız yumurta beyazından surup susam serpelim.
180C de kurabiyelerin uzeri kızarana kadar yaklasık 25 dakika pisirelim.
Sıcak veya soguk olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Esimin dedigine gore kucuk kurabiyeler buyuklerine gore daha lezzetliymis,kurabiyelerinizi yaparken bunu da dikkate almanızı oneririm :))) Kucuk kalıp kullanırsanız 100 kadar kurabiye cıkıyor.


Hiç yorum yok: