20 Eylül 2007 Perşembe

SALATALARA DEVAM
(Patlıcan Salatası)

Patlıcanın her halini cok severek yemisimdir; yemegi,kızartması,oturtması,salatası,receli... Ve patlıcan gibi bir sebzeden o lezzetli receli yapmayı dusunmus ve basarmıs isimsiz kahramanı da hep takdir etmisimdir :))) Ama baslıktan da anlayacagınız gibi ben size recelinin degil salatasının tarifini verecegim :))) Havaların bu kadar sıcak olmasından kaynaklanan yemek sonrası rehavete kapılmamak icin mumkun oldugu kadar hafif seyler yapmaya calısıyorum. Patlıcan salatası da bunlardan biri. Ancak fırını 1 saate yakın bir sure calıstırmak demek mutfagın sıcaklıgının hızla yukselmesi demek. Bu yuzden havanın daha serin oldugu aksam saatlerinde yapmak da ve kapı-pencere acmak da fayda var :))) Bu salatayı biz kucukken,annelerimiz her piknige gittigimizde yapardı. Tabiki lezzeti simdi benim yaptıgımla kıyaslanamaz bile. Hem mangalda ya da ocakta kozlendigi icin hem de kalabalıkta paylasılarak yendigi icin tadına doyum olmazdı. Bu salatayı yapıp yemeyi biraz da beni o gunlere goturdugu icin seviyorum galiba...


Malzemeler :
6-7 adet orta boy cekirdeksiz patlıcan
1 adet kuru sogan
1 dis sarımsak
Tuz,pul biber,karabiber,kekik,kimyon,kuru nane ve istege gore diger baharatlar
1/2 limonun suyu
4-5 yemek kasıgı zeytin yagı
Yapılışı :
Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra fırın teline dizip,220C de 45-50 dakika kadar fırında kozleyelim(bu islemi ocakta yapma imkanınız varsa daha lezzetli olur).
Patlıcanlar pistikten sonra kabuklarını soyup kucuk kucuk dograyalım.
Diger tarafta soganları da kup kup dograyıp acısını alalım.
Patlıcan ve soganları karıştırıp,dovulmus sarımsagı,tuzu,baharatları ve yagı ekleyip karıstıralım.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: