25 Eylül 2007 Salı

BOL ÇİKOLATALI PASTA

Tam 730 gündür, günün ilk ve son sözünü ona söylüyorum. Her iyimi ve kötümü ilk onunla paylaşıyorum. 730 gündür bıkmadan baktığım gözlerde sevgiyi görüyorum ve yaşıyorum. Onu ilk günkü kadar çok seviyorum ve değil bir sene bin sene de geçse sevmeye doymayacağımı biliyorum...
23 Eylül bizim evlilik yıldönümümüz ve bu da yıldönümü pastamız :)))

Malzemeler :

Pandispanyası için :
6 adet yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı un
½ çay bardağı üzüm suyu
50 gram kakao (genelde küçük paketler 50 gram oluyor)
*Pandispanyayı kullanacağınızdan 1 gün önce hazırlamanızı tavsiye ederim

Kreması için :
200 ml (1 küçük kutu) krema
80 gram bitter çikolata
80 gram sutlu çikolata
4 yemek kaşığı toz crem ole
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı antep fısıtığı

Çikolatalı bant ve süslemeler için :
200 gram bitter çikolata

Yapılışı :

İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım.
Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım.
Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın.
Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım.
Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın.
Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım.
Bu işlem en 10 dakika sürüyor.
Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir.
Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım.
Üzüm suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım.
Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım.
Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım.
22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz).
Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur).
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım.
Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur).
Bu bekleme süresinde siz de kremasını ve süslemelerini hazırlayabilirsiniz.
Bunun için kremayı bir kaba alıp kısık ateşte karıştıra karıştıra ısıtalım ve kaynayınca ocaktan alıp içine tereyağı ve küçük parçalara böldüğümüz çikolataları atalım ve karıştıra karıştıra eritelim.
Eridikten sonra da karıştırarak soğutalım.
Ilık hale gelince ya da tamamen soğuyunca 4yemek kaşığı crem oleyi koyup mikserde kıvamı koyulaşıncaya kadar kısa süreli çırpalım.
Çikolata bant ve süslemeler için çikolatayı ben mari usulü eritelim.
Çikolatalı bant için kelepçeli kalıbımızın çevresini ve yüksekliğini ölçelim ve yağlı kağıttan aynı büyüklükte bir şerit keselim.
Süslemeler içinse aynı şekilde daha küçük şeritler hazırlayalım.
Erittiğimiz çikolatayı bu şeritlere düzgün ve ince bir şekilde sürelim.
Süslemeler için olanları buzdolabına kaldıralım. Bant için olanı ise oda sıcaklığında bekletelim.
Pandispanyamızı ikiye keselim(iki kata ayıralım).
Bant yapmak için kullanacağımız çikolatalı şeridi 30 saniye kadar bızdolabında tutup alalım.
Bantı çember haline getrmeye çalıştığınızda kırılmayacak kadar esnek ama dağılmayacak ve akmayacak kadar sert olmalı.
Eğer bu sürenin sonunda fazla set olduğunu düşünürseniz biraz oda sıcaklığında bekletin,fazla yumuşaksa bir süre daha buzdolabında bekletin.
Uygun kıvamdaki çikolatalı şeridi yağlı kağıdı dışa kelepçeli kalıba,çikolatalı kısmı içe bakacak şekilde kelepçeli kalıba yerleştirip uç uca getirelim(çember şeklinde).
Katlara ayırdığımız pandispanyanın her bir katının içe gelecek tarafını üzüm suyu ile ıslatalım.
İlk katı kelepçeli kalıba yerleştirip üzerine kremamızı sürelim ve antep fıstıklarını serpiştirelim.
İkinci katı koyup üzerini kreme ile kaplayalım.
Buzdolabına koyalım.
Biz üst süslemeleri için çikolata plaklarımızı hazırlayalım.
Buzdolabına koydugumuz çikolata şeritlerini bıçakla eşit büyüklükte keselim(yağlı kağıdı kesmeden) ve buzdolabına koyalım.
Çikolata çok çabuk eridiği için (çalıştığınız ortam serin değilse) her işlemden sonra buzdolabında bekletmekte fayda var.
Çikolata plaklarıyla pastamızın üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim ve bu kadar uğraşıp yaptığımız pastayı bir kaç saniyede yiyip bitirelim :))
Afiyet olsun.



Not 1 : Anlatımın uzunluğuna bakıp da çok zor oldugunu düşünmeyin.Ben sadece ayrıntılı anlatmaya çalıştım.Pastayı yapmayacaksanız bile pandispanya ve krema hakkında genel bir bilgi vermek istedim.

Not 2 : Pandispanya tarifi Emel Başdoğan'ın tarifinden uyarlanmıştır. Tarifte üzüm suyu yerine portakal suyu kullanılıyordu ancak evde ne portakal ne de portakal suyu olmayınca ben de üzüm suyu kullandım,fena da olmadı :)) Siz dilerseniz portakal suyu ile de yapabilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ya pastanız çok süper görünüyor,lezzetinin de güzel olacağını düşündüğüm için yapmayı çok istiyorum ama çok güzel bi pasta olsun istiyorum,siz denemiş ve tatmış olduğunuz için soruyorum,lezzeti nasıldı acaba gerçekten tatmin edici miydi,cevap yazarsanız çok sevinirim çünkü ben görüntüsünden çok etkilendim..