20 Eylül 2007 Perşembe

TUĞBA'DAN : TAHİNLİ KEK

Bu nefis kek tarifi Tugbadan. Hem de oyle guzel bir zamanda geldiki tarif , evde bekleyen bir kase tahinle neler yapabilirim diye arastırıyordum. Aslında tahinli corege karar vermistim ama kek daha cazip geldi :))) Peki tahin nedir?nasıl elde edilir?yararı zararı nedir?bilmeden tuketmek olmaz degil mi :))) Tahin tamamen dogal bir urun olup iyi kalite susam tohumlarının , sıra ile elenmesi , kabuklarının soyulması ve ayrılması , sonra yıkanarak 150 - 200 C 'de 2 ile 3 saat arasında kavrulması ve soguduktan sonra ezilmesi suretiyle elde edilir. Yaglı ve akıskan bir kıvama sahiptir. Pekmezle karıstırıp kahvaltılarda ya da hamurislerinde kullanılır. Helvası herkes tarafından bilinir ve en cok balıkla tuketilir. Rivayete gore ; balıgın uzerine tahin helvası yenmezse midemizde yuzermis :))) Siz de balıgın uzerine tahinli kekten yiyebilirsiniz,tarifi hemen aşağıda...


Malzemeler :

3 adet yumurta
Yarım su bardagı sıvı yag
Yarım su bardağı yogurt
3 yemek kasıgı tahin
1,5 su bardagı toz seker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 su bardagı un
Uzeri icin 2 yemek kasıgı tahin

Yapılışı :

Yumurta ve toz sekeri bir kaba alıp cırpalım.
Yogurt,sıvı yag ve tahini de ilave edip cırpmaya devam edelim.
En son olarak un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip kek hamurumuzu hazırlayalım.
Yaglanmıs bir kek kalıbına dokup uzerine 2 kasık tahini surelim.
180C de 20 dakika pisirdikten sonra kekin uzerini aluminyum folyoyla kapatıp 35 dakika daha pisirelim. Eger kekin uzerini kapatmazsak hem tahin kurur ve yanık bir goruntu olusturur hem de tadında bozulma olur.
Pisip pismedigini bir kurdan yardımıyla kontrol edelim.
Keki kalıptan cıkarıp dilimlerek servis yapalım.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: