20 Eylül 2007 Perşembe

SICAK HAVALAR ve SALATALAR

Sıcakların erken gelmesi pek cok olumsuzlugu beraberinde getirirken,bir cok insanın da yemek yeme ve yapma istegini engelledi. Kimse ocak ve fırının calısmasıyla diger mekanlara gore daha cok ısınan mutfakta vakit gecirmek istemez elbette. Ben de bu yuzden daha pratik tariflere yonelmeye basladım. Hem yapımı hızlı ve kolay hem de yemesi keyifli ve hafif tarifler. Bunların basında da salatalar geliyor. Kısın yemegin yanına lezzet katsın diye yaptığımız salataları simdiler de yemek yerine tuketir olduk,arkasından da meyve ve dondurma,yaz aksamları icin bundan ideal monu olur mu :)) Bugn hepimizin cok iyi bildigi ve eminim bir cogumuzun sık sık yaptıgı patates salatası ile benim cok sevdigim ve her gun yesem hic bıkmayacagım yogurtlu havuc salatası nın tarifini verecegim. Bu arada havuctan bahsetmeden tarife gecmek olmaz. Hic dusundunuz mu ne mubarek bir bitkidir havuc? Hem tatlılara hem tuzlulara koyabilirsiniz,hem cig tuketebilir hem pisirebilirsiniz. Zeytinyaglı pırasa,bezelye,salata,kek,kurabiye,cezerye ve aklıma gelmeyen bir suru seyin daha lezzetine lezzet katar havuc. Faydaları da saymakla bitmez havucun. Her ne kadar son gunlerde gazetelerde,internette havucun gozlere ve gormeye bir etkisi olmadıgı ortaya cıktı gibi haberler duysak da havucun bagısıklık sistemini guclendirdigi,icindeki A vitaminin cilt yaslanması ve kurumasını onledigi ve yaslılıga baglı gorme kaybından korudugu,Beta-karotenin ise antioksidan etkisiyle serbest radikal olusumunu engelleyerek bir cok hastalıktan(en basta kanserden) korudugu bir gercek. Ayrıca taze sıkılmıs havuc suyunu mide yanması ve reflu icin de kullanmak mumkun. Havuc tuketirken dikkat edilmesi gereken en onemli nokta,icindeki A vitamini yağda cozunen bir vitamin oldugundan bir miktar yagla birlikte almak. Havuc suyu hazırladıgınız da icine bir kac damla sıvı yağ koyun,salatalarda tuketeceginiz zaman yag kullanın. Bu A vitamininin daha cabuk ve daha yuksek miktarda emilmesini saglayacaktır. Her ne kadar beslenmemizde damak tadı on planda olsa da,3 beyazdan uzak durarak hayat gecmez diye dusunsem de,yiyecekleri fayda ve zararlarını bilerek tuketmek daha dogru sanırım. Belki de en bastan boyle yaparsak damak tadımız da ona gore sekillenir.

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI

Malzemeler :

8 adet orta boy havuc
2 su bardagı yogurt
3 yemek kasıgı mayonez
4-5 yemek kaşığı sıvı yag
Suslemek icin maydanoz vs.

Yapılışı :

Havucları rendeleyelim.
Sıvı yagı bir tencereye koyup zerine havucları ilave edip ocaga koyalım.
Havuclar yumusayıncaya kadar hic su ilave etmeden pisirelim.
Pistikten sonra soguması icin bekletelim.
Diger tarafta yogurt ve mayonezi karıstıralım,soguyan havucu da ilave edip karıstıralım.
Servis tabagına alıp,uzerine susleyerek servis yapalım.Afiyet olsun.

PATATES SALATASI

Malzemeler :
6 adet orta boy patates
1 adet orta boy sogan
Yarım demet maydanoz
3-4 adet taze sogan
Tuz,karabiber,pul biber,kuru nane,kimyon ve arzuya gore diğer baharatlar
1 adet limonun suyu
3/4 cay bardagı zeytin yagı
Yapılışı :
Patatesleri haslayalım ve kucuk kucuk dograyalım.
Diger tarafta soganları piyazlık dograyıp acısını alalım(bunun icin soganları doğradıktan sonra derin bir kaseye alıp uzerine bir kac tatlı kasıgı tuz atıp elimizle guzelce ovalım,daha sonra suyla yıkayıp,suzelim).
Maydanozu,yesil soganı da dograyıp tum malzemeyi karıstıralım.
Damak tadımıza gore bahartalarını,tuzunu,limonunu ve yagını koyup karıstıralım.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: