20 Eylül 2007 Perşembe

REÇELLİ KURABİYE ve ÇİLEK REÇELİ

Aslında herşey kardeşimin pazardan köy cileği almasıyla başladı. Kocaman ve tatsız cilekler yemekten oyle sıkılmıstık ki,miktarı biraz abartmısız :))) Kalanını recel yaparak degerlendirmeye karar verdik. Hazır cilek receli yapılmışken de bu recelli kurabiyeleri :)) Akşam saat 9 da filan başladık sanırım kurabiyeleri yapmaya,oyle bir şevkle calışıyorduk ki sonradan cok gulduk bu halimize :)) Esra "insanın bogaz icin yapamayacagı sey yok,gecenin bir yarısı neyle ugrasıyoruz" diyordu,cok da haklıydı. Bizim gibi yemeyi ihtiyac degil zevk goren insanların bu ugurda yapamayacagı şey yok gibi :))) Yalnız hesaplayamadıgımız birşey olmus, o da evdeki kalp şeklindeki kurabiye kalıplarının boyutlarının nerdeyse aynı olması. Buyuklu kucuklu olsaydı eğer cok daha sık bir goruntuleri olacaktı. Size tavsiyem once epeyce boyut farkı olan iki kalıp almanız. Biz su bardagı kullanarak denemeler yaptık ama istedigim goruntuyu yakalayamadım(lezzeti mukemmeldi ama). Kurabiyelerinizi agzı sıkı kapatılmış bir kapta 3-4 gn kadar taze olarak saklayabilirsiniz. Bu sure diğer kurabiyeler kadar uzun değil,cunku recelden dolayı daha cabuk yumusuyor. Bir diger puf noktası da pişirme suresi. Kurabiyeler renk değiştirmeden fırından almak gerekiyor ama cok erken alırsanız da kolay kırılabiliyor ve ici pişmemiş olabiliyor. En uygun sre 15. dakikadan itibaren başlıyor ama 20 dakikayı kesinlikle gecirmeyin. Bu kurabiyelerin kardeşimin doğum gunune denk gelmesi de ayrı bir guzellik kattı kurabiyelerimize,daha bir keyifle yedik. İyi ki doğdun Esra,mutlu yıllara...

ÇİLEK REÇELİ




Malzemeler :

1 kg cilek
1 kg dan 3/4 su bardağı eksik toz şeker
1/2 adet limon

Yapılışı :
Cilekleri temizleyip yıkayalım,genis bir kaba alıp uzerine sekeri dokelim.
Bir gece bu sekilde bekletelim.
Seker dibine cokebilir, ara sıra karıstırabilirsiniz.
Ertesi gun bu karısımı bir tencereye aktarıp kısık ateste koyulasana kadar pisirelim.
Cilek bir gece sekerle beklediğinde zaten sulanacagı icin su ilave etmeye gerek yok,kendi suyu yeterli olur.
Ara sıra karıstırıp,uzerinde olusan kopukleri alalım.
İstedigimiz kıvama geldiginde yarım limonun suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatalım.
Ocaktan alıp kaplarımıza boşaltalım ve sogumasını bekleyelim.
Afiyet olsun.
Not : Recel yemeyi cok sevmeme rağmen, yapmayı hep zor bir is olarak gormusumdur. Kıvamını,tadını tutturmak,sekerlenmesini onlemek kolay degil diye dusunmusumdur. Ama sonuc hic de korktugum gibi olmadı. Cok lezzetli ve kıvamında bir recel yaptım :)) Bence denemelisiniz.

REÇELLİ KURABİYE





Malzemeler :


2 su bardağı nişasta
1 cay bardağı un
1 tatlı kaşığı tarcın
1 cay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
115 gram margarin(oda sıcaklığında
1 paket kabartma tozu
1 cay kaşığı limon suyu
Suslemeleri icin recel ya da marmelat ve pudra şekeri

Yapılışı :

Tum malzemeleri karıştırıp,yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayalım.
Hamuru elimizle acıp kalıpla istediğimiz şekilde kurabiyeler oluşturalım.
İki kurabiye birbirine recelle yapıştırılacağı icin yani iki kat olacağı icin hamurunu mumkun olduğu kadar ince yapalım.
Şekil verme işlemi bittikten sonra yağlanmamış fırın tepsisine dizip,175C de 17 dakika pişirelim(bu sure fırınınıza gore değişebilir,en iyisi 15. dakikadan sonra takip edip kurabiyeler sertleşip,tepsiden rahat cıkabilecek kıvama geldiğinde almak).
Kurabiyeler pişince sıcak sıcak tepsiden cıkartıp uzerlerine(fırına denk gelen yüzeylerine) recel surelim.
Kurabiyelerin receli icine cekmesi icin 5-10 dakika kadar bekleyelim.
Daha sonra birbirine yapıştıracağımız kurabiyelerden sadece bir tanesine bir kat daha cilek surup iki kurabiyeyi birbirine yapıştıralım.
Pudra şekerine bulayıp servis yapalım.Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: