22 Eylül 2007 Cumartesi

SOMON TAVA

Somon tavanın tarifi hemen aşağıda ama ben önce somon balığının faydalarına kısaca bir değinelim derim.

Somon balığı omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin bir balıktır. Peki omega 3 nedir?Faydaları nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri esansiyel yağ asitleridir. En önemli omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA dır. EPA ve DHA omega-3 yağ asitleri vücutta sentezlenmeyip dışardan alınması şart olan yağ asitleridir.

Omega 3 ün bir çok faydası arasından en önemlilerini sayacak olursak;
Çocuklarda;beden ve zeka gelişimi,bağışıklık sistemi gelişimi,retina gelişimi,öğrenme güçlüğü giderme,davranışsal bozuklukları düzeltme üzerinde olumlu etkileri vardır.

Emzirme döneminde omega 3 almak doğacak çocukta; merkezi sinir sistemi gelişimi ,erken dil gelişimi,bağışıklık sistemi gelişimi,zeka gelişimi üzerinde olumlu etkiler ortaya koyar.

Erişkinlerde Omega 3 almak; kandaki kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürür, kalp krizinden kaynaklanan ani ölümleri azaltır ve kan basıncını(tansiyon) düzenler, damar sertliği oluşumunu yavaşlatır ve kalp damar sistemi hastalıklarını azaltır, kanser riskini azaltır, depresyonu, gerginliği ve uykusuzluğu tedavi eder,stres seviyesinin düşürülümesinde etkilidir.Alzheimer hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde ve romatizmal hastalıkların önlenmesinde de faydalığı oldugu tespit edilmiştir.

Peki bu kadar faydası olan omega 3 ü hangi kaynaklardan alabiliriz?
Omega 3 yağ asitleri en çok balık eti (özellikle ringa,uskumru, sardalya, alabalık ve somon balığı), koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunmaktadır.
Haftada iki kez balık yemek ve yine günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için yeterlidir.

Omega 3 açısından zengin bir balık olan somonu siz de sofranızdan eksik etmeyin.Aşağıdaki tarifi denemenizi şiddetle öneririm :))



Malzemeler :

2 adet somon balıgı (4 kişi için)
1 su bardagı mısır unu
1 çay kaşıgı karabiber
1 çay kaşığı kekik
Kızartmak icin sıvı yag
Tuz

Yapılışı :

Somonları aldıgımız yere temizletmediysek ortadan ikiye kesip kılcıgını cıkartalım ve tekrar ikiye bolerek 4 parca elde edelim.
Balıkları tuzlayalım.
Daha sonra mısır ununu bir tepsi ya da tabaga alıp içine kekik ve karabiberi koyup karıştıralım,balıkları bu karışıma iyice bulayalım.
Teflon tavaya dibini kapatacak kadar sıvı yag koyup balıkları kızartalım.
Salata ile servis yapalım.
Afiyet olsun.

7 yorum:

mimar dedi ki...

Anlatımınız çok net ve sade üstelik çok kolay ve leziz bir tarif..teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba balığı zaten çok seven biriyim elinize sağlık çok iştah açıcı görünüyor
bende beklerim
www.mutfaknotlari.com

Elif Babaoğlu dedi ki...

Sevgili mimar ve mutfak notları değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Teşekkürler tarifiniz için.Gerçekten çok yalın ve kolay anlaşılır anlatmışsınız.

Benim bloguma da beklerim.
http://evyemegi.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

somonun tavası yağsız yapılır dediler bu nasıl oluyor

elifin tarifleri dedi ki...

Somon balığı kış boyunca evimizde her hafta pişen bir balıktır ve her seferinde yağda yaparız. Gene de damak tadı kişiden kişiye değişen bir kavram oldugundan, yağsız yapılanı sizin zevkinize daha uygun olabilir.

Ufo Isıtıcı dedi ki...

güzel çalışmanız için teşekkürler, ve paylaşım için...