19 Ekim 2007 Cuma

PASTIRMALI KURU FASULYE



Herkes tarafından çok sevilen bir yemektir kuru fasulye...Benim kendisiyle temas kurmam ise yakın zamanlara dayanır.Çocukluğumda kuru fasulye yemeğinin sadece suyunu yer,tanelerine dokunmazdım. Hiç yemek seçmeyen bir çocuk olarak kuru fasulyeyle yıldızım neden barışmadı bilmiyorum. Ama yaş kemale erince (ya da ana kucağından ayrılıp bir başına yaşamaya başlayınca herşeyin insanın gözüne bir başka güzel görünmesinden diyelim) kuru fasulyeyle aramı düzelttim ve kendisi en sevilen ve en çok yenen yemekler listesine girdi :))
Etli ya da sucuklusunu çok yapmışlığım vardır ama pastırmalısını ilk defa denedim. Bu yüzden de pastırmayı ne zaman ekleyeceğim konusunda tereddütlerim oldu. Normalde yemeği düdüklü tencerede pişirirken, pastırmaların bu kadar süre içinde pişmekten öte bir hal alacaklarını düşündüğümden faslyeleri düdüklü tencerede haşladım ve yemeği ayrı bir tencerede pişirdim. Ben tane tane değil de biraz özlü hatta nerdeyse erimiş sevdiğim için haşlanma süresini 25 dakika tuttum,daha tane tane seviyorsanız 20 hatta belki daha az yeterli olacaktır.
Afiyetle yapın ve yiyin...


Malzemeler :

2 su bardağı kuru fasulye
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet çarliston biber
1 adet kırmızı biber
Karabiber,pulbiber,tuz
4-5 dilim pastırma
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet domates

Yapılışı :

Fasulyeleri temizleyip derin bir kaba koyalım. Üzerine 3-4 su bardağı ılık su koyalım ve 2-3 saatte bir suyunu değiştirerek 1 gece bekletelim(en az 8 saat). Ertesi gün fasulyeleri düdüklü tencereye alalım ve 1 tatlı kaşığı tuz ve 4-5 su bardağı su koyarak 20-25 dakika haşlayalım. Başka bir tencerede yemeklik doğradığımız soğanları ve küçük küçük doğradığımız biberleri sıvı yağda kavuralım. Salçasını ve baharatlarını ilave edelim. Düdüklüden çıkarttığımız fasulyeleri süzerek tencereye alalım,küçük küçük doğradığımız domatesi de ilave edelim ve karıştıralım. Üzerini kapatacak kadar sıcak su koyup iri parçalara ayırdığımız pastırmaları da ilave edip 10 dakika daha pişirelim ve ocaktan alalım. Sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.

Not : Eğer düdüklü tencerede çıkarttığınız fasulyeler yeteri kadar yumuşak olmamışsa tencerede yumuşayıncaya kadar pişirip daha sonra pastırmayı ekleyin.

7 yorum:

serinmavi dedi ki...

Eline sağlık canım,çok leziz görünüyor.Büyüdükçe damak zevkimiz ve beğenilerimizde gelişiyor kendimde ve birçok kişi de farkettim bunu.Selam ve sevgiler....

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim nefis gorunuyor

MUTFAKISTAN dedi ki...

cok guzel gorunuyor elınıze saglık

Adsız dedi ki...

görüntü ne kadar iştah açıcı böyle
insan küçükken burnunu kıvırdğı bir çok şey büyüdükçe nasılda güzel geliyor değil mi
ellerine sağlık

elifin tarifleri dedi ki...

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Haklısınız büyüdükçe damak tadımız da gelişiyor,iyi ki gelişiyor yoksa çok şey kaybederdik :))

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Elifcim,
Yesim'e aynen katiliyorum, görüntü cok istah acici ve cezbedici. Ellerine saglik, tam kislik bir yemek, ama yaz kis farketmez degil mi?

Hoscakal canim, selamlar..

Adsız dedi ki...

henüz denemedim ama çok güzel görünüyorlar elmalı pastayı hemen yapacağım teşekkürler