Annem çocukluğumuzda ne de çok yapardı elamlı pastayı...Ben en çok üstündeki kıtır hamuru severdim {o zamanlar rendelendiğinden haberim yoktu :)) } , bir de annemin pastaya koymayıp benim için ayırdığı elmalı harcı yemeyi :))
Elmalı pastanın pek çok sunum şekli ve pek çok değişik tarifi var ama benim favorim bu şekli. Siz de daha önce yemediyseniz bir deneyin derim...
Malzemeler :
Hamuru için :
250 gram margarin
½ çay bardağı sıvı yağ
6 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 (silme) tatlı kaşığı karbonat
Alabildiği kadar un (yaklaşık 5 su bardağı)
İçi için :
4 adet orta boy elma
1 tatlı kaşığı tarçın
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
Üzeri için:
Pudra şekeri
Yapılışı :
Margarini eritelim.
Hamuru yoğuracağımız kaba alıp sıvı yağ, şeker ve yoğurdu koyalım.
Karbonatı da ilave edip karıştıralım.
Daha sonra azar azar elenmiş un ekleyerek yoğuralım.
Koyu kıvamlı nerdeyse sert bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuzu iki eşit parçaya ayıralım.
Parçanın birini yarım santimetre kalınlığında açalım.
Yağlanmış fırın kabına yerleştirelim.
Diğer parçayı buz dolabına koyalım.
Bu arada elmaları soyalım ve rendeleyelim.
Şekeri ve tarçını ilave edip orta ısılı ocağa koyalım.
Hiç su ilave etmeden ara sıra karıştırarak, yaklaşık 15 dakika kavuralım.
Elmalı harç ılık hale gelince fırın kabına koyduğumuz hamurun üzerine 1 su bardağı fındığı serpelim,onun üzerine de elmalı harcı yayalım.
Diğer hamurumuzu buzdolabından çıkartıp elmalı harcın üzerine rendeleyelim.
Rendelerken hamurdan küçük parçalar kopararak yapmakta fayda var,çünkü elimizin ısısından hamur yumuşuyor ve rendelemek zorlaşıyor.
Eğer hamuru rendelemekte zorlanırsanız bir kaç kaşık un ilavesi ile kıvamını sertleştirebilirsiniz.
Tüm hamuru düzgün ve eşit bir şekilde rendeledikten sonra 180C ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, 40 dakika civarında pişirelim.
Ilıdıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyelim ve dilimleyerek ılık ya da soğuk olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Eğer üzerine pudra şekeri serpmek istemezseniz hamurun şekerini arttırmanız gerekir.
22 Ekim 2007 Pazartesi
ELMALI PASTA
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
enfes gorunuyor canim ellerine saglik elmali tadlara biterim :D
Elif'cim, ugur böcekleriyle ilgili güzel yorum icin tesekkür ederiz. Bizi biraz ugrastirdi ama dogrusu degdi bu emeklerimize. Senin elmali pastanda cok lezzetli görünüyor, burda (Almanyada) cokca tüketilen bir pasta türü bu, buradaki adiyla "Apfelstreuselkuchen" olarak geciyor ve elmalisindan tutta erikli, visnelisine kadar her cesidi var.
Hoscakal canim, selam ve sevgilerimle..
Sevgili Nihan ve Kevser,
yorumlarınız için teşekkür ederim...
Yorum Gönder