19 Şubat 2008 Salı

AYVALI YAŞ PASTA ve
AŞIK EDEN TARİFLER ETKİNLİĞİ



Malumunuz ülkece kara teslim olduk bu haftasonu. Biz de bütün Pazar evde oturup kendimizi yemeye verdik :)) Ama tabiki tüketmek için önce üretmek gerekiyor :)) Benim niyetim aslında evde fazlaca bulunan ayvalardan ayva tatlısı yapmaktı. Bu cümle çok tanıdık geldi değil mi :)) Ben gene böyle “ayvaları ne yapsam acaba?” diye düşünürken ayvalı çikolatalı kek ortaya çıkmıştı. Ayva bana ilham veriyor :)) Eşim kremalı bişeyler isteyince ayrı ayrı iki tarif yapmaktansa ayvayla kremayı birleştirdim ve ortaya bu çıktı :)) Etkinlik için çok daha farklı fikirlerim vardı ama hayal gücümün ürünü bu pastayla katılmaya karar verdim. Aşık eden bir tarif oldugu iddiasında değilim,lütfen aşık etmek için denemeyiniz :)) Ama zaten sırılsıklam aşık birinden hayal gücünüz ve beceriniz üzerine övgü almak için birebir :)) Yok eger "o zaten ben ne yapsam beğenir" diyorsanız,ben tutmayım sizi :))
Ev sahibemiz Sevgili Minik Kuş’a tekrar teşekkür ediyorum ve kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler :

Kreması için :
2 adet ayva
6 yemek kaşığı toz şeker
Kırmızı gıda boyası
2 paket krem şanti
1.5 su bardağı süt

Pandispanyası için :
6 adet yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı un
1/3 çay bardağı portakal suyu
50 gram kakao

Yapılışı :

İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım.Tarif Emel Başdopan'ın kakaolu pandispanya tarifi.
Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım.
Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın.
Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım.
Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın.
Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım.
Bu işlem en 10 dakika sürüyor.
Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir.
Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım.
Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım.
Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım.
Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım.
22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz).
Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur).
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım.
Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur).
Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım.
Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim.
Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım.
1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim.
Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım. 2 paket krem şanti tozu 1.5 su bardağı soğuk sütle çırpıp sert kıvamlı bir krem şanti hazırlayalım.
Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim.
Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım.
Üzerine ayva püresinden yayalım.
Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım.
Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz.
Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim.
Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim.
Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım.
Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim.
Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

6 yorum:

sevimin sayfasi dedi ki...

pastan cok güzel olmus canim
tam etkinlige yakisir sekilde olmus
ellerine saglik

disal dedi ki...

canım ikisini karştırmak güzel bir fikir....tarifler nasıl doğuyor bunuda görmüş olduk....

ellerine sağlık.....görüntüsüne aşık olunur bu tarifin....

hdidem dedi ki...

süper bir görüntü ellerinize sağlık sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

Canim senin pastanda enfes olmus asik oldum bile ,harika bir görüntüsü var eline saglik.

meleginmarifetleri dedi ki...

Elifcim çok güzel hemde vitaminli bir pasta ortaya çıkmış ellerine sağlık canım hoşçakal

Ilker Erdem dedi ki...

Renkler birbirine cok guzel uyum saglamis canim ellerine saglik. Sevgiler