Son günler de hiç bir şey yapmaya vakit bulamıyormuşum gibi hissediyorum. Denemek istediğim bir sürü tarif var, bir iki tamir edilecek söküğü dikilecek kıyafet,düzenlenecek çekmeceler,bitirilecek bir örgü...Ama ne kadar niyetlensem de bunları yapacak zamanı ve enerjiyi bulamıyorum. Kışın gelmesiyle işler daha yoğun,eczanede daha çok yoruluyorum ve eve gidince yemek ve bulaşıktan fazlasını yapacak gücüm olmuyor. Bir kaç haftadır da haftasonları bayram ve yılbaşı telaşıyla geçince,iyice herşeyden elimi ayağımı çekmiş hissettim galiba kendimi...Ve bu gidişe “dur” demek lazımdı. Bunun için evde ne zamandır bekleyen ayvaları değerlendirmeye karar verdim. Ayva tatlısı ya da daha önce yaptığım erikli kekin ayvalısını yapmaktı niyetim. Ama Esra bir iki ay önce, hevesle aldığımız ama tek bir tarif bile denemediğimiz Sofra Dergisinden birşeyler yapmamızı teklif etti. Sonra biz iki kardeş içinde armut ve badem olan,5 yumurta ve 250 gram çikolatayla yapılan bir keki aşağıdaki hale getirdik. Ha bir de üzeri için hazır çikolatalı sos yerine çikolatalı ganaj kullanılmıştı ama evde krema olmadığı için biz daha pratik olan hazır sosu tercih ettik. Bu yaptığımız ne kadar dergiden tarif denemek oldu tartışılır :)) Daha çok dergideki tarifi baz alarak kendi tarifimizi oluşturduk :)) Keke gelince,yapımı çok kolay ama tadı bir o kadar mükemmeldi,malzemelerden de belli değil mi zaten :))) Ayva yerine muz,kestane ya da fındık krokan konarak da çok iyi sonuçlar alabileceğinize eminim. Korkmayın siz de içinizden geldiği gibi değiştirin,deneyin, tarifime ihanet saymayacağım :)))
Malzemeler :
1 adet büyük ayva
3 yemek kaşığı toz şeker
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı pudra şekeri
150 gram bitter çikolata
150 gram tereyağ
1 su bardağı un
1 paket kabartmaz tozu
6 yemek kaşığı toz fındık
Üzeri için hazır çikolatalı sos ve ambalajında belirtildiği kadar süt
Yapılışı :
İlk olarak ayvanın kabuğunu soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve ince ince dilimleyelim.
Dilimleri kalın tabanlı bir tencereye koyup, üstüne 3 yemek kaşığı toz şekeri serpelim ve bir kenarından yarım çay bardağı ılık su akıtıp ocağa koyalım.
Kısık ateşte ayvalar yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirelim.
Hatta şeker hafif karamelleşene kadar tutarsanız daha lezzetli oluyor.
Ayvalar pişerken kek hamurunu hazırlayalım.
Bunun için ilk olarak, çikolatayı ben mari usulü eritelim ve tamamen erdikten sonra içine küçük parçalara kestiğimiz tereyağını koyalım.
Tereyağı eriyene kadar sıcak suyun içinde tutmaya devam edelim.
Çikolatalı karışım ılıyana kadar biz başka bir kapta yumurta ile pudra şekerini iyice çırpalım.
Kabartma tozu ve unu bu karışıma eleyerek ilave edelim.
Çikolatalı karışımı ve toz fındığı da ekleyip tahta kaşıkla karıştıralım.
Hamuru yağlı kağıt serdiğimiz 23 cm’lik baton kalıba dökelim ve 160C de 45-50 dakika kadar (ortasına batıracağımız kürdan temiz çıkana kadar) pişirelim.
Keki tel ızagara üzerinde soğutalım.
Kek soğurken, çikolatalı sosu ambalajında belirtildiği gibi hazırlayalım.
Keki ortadan ikiye kesip çikolatalı sostan bir miktar ilk kata sürelim.
Ayva dilimlerini dizip bir miktar daha sos dökelim.
Diğer kek katını üzerine kapatalım ve kalan sosu kekin üzerine gelişigüzel dökelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.
7 Ocak 2008 Pazartesi
AYVALI ÇİKOLATALI KEK
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
görüntü süper tadınıda merak ettim doğrusu
ellerine sağlık
sevgilerr
canım bu tarıfınde super ellerıne saglık. sevgıler..
Yorum Gönder