Epeydir çabuk bayatlamayan, bir kaç gün sonra yediğinizde ilk günkü tadı vermese bile bayat hissi de vermeyen bir poğaça tarifi arıyordum. Annemin poğaçaları hep öyle olur, herşeyiyle aynı yaptığımı düşünmeme rağmen nedense bu konuda annemin başarısını yakalayamıyorum :(( Blogları gezinirken Sevgili Ufuk’un blogunda gevrek poğaça tarifini görünce “aradığım tarif bu olabilir mi?” diye düşündüm ve hemen denedim. Sonuç mükemmel oldu. Gerçi biz poğaçaları ertesi gün tükettiğimiz için bayatlamama durumunu test edemedik ama tadı gerçekten çok güzeldi, sıcacık çayla kaç tane yedim sayamadım bile :)) İçindeki sirke poğaçaya çok yakışan bir gevreklik (adından da belli) ve kıyır kıyırlık vermiş. Nasıl ifade edeceğimi bilemedim :))
Tarifi Ufuk’un yaptığı gibi yaptım,sadece iç malzemesi olarak tulum peyniri kullanmayı tercih ettim. Bir de 1 yumurtanın sarısı poğaçaların üstüne sürmek için yetmeyince,yumurta sarısına 2 yemek kaşığı süt ilave ettim. Gerisi aynen aşağıda ve burada anlattığı gibi :))
Malzemeler :
250 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytin yağı
1 çay bardağı ılık su
½ çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurtanın akı
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un ( 5 su bardağı civarı)
İçi için peynir ve maydanoz
Yapılışı :
Margarini eritelim,ılık hale gelince diğer tüm sıvı malzemleri koyalım ve karıştıralım.
Un, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp eleyelim.
Azar azar karışıma ekleyip yoğuralım.
Çok yumuşak,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamurun üzerini bir bezle örtüp yarım saat kadar dinlendirelim.
Daha sonra merdane yardımıyla yarım santimetre kalınlığında açıp, dilediğimiz büyüklükte bir bardak ya da kase ile yuvarlaklar keselim.
Peynir ve ince kıyılmış maydanozdan hazırladığımız harcı içine koyup yarım ay şeklinde katlayalım.
Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp,susam ya da çörek otu serpelim.
180C de üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
15 Ocak 2008 Salı
GEVREK POĞAÇA
zaman: 10:00:00
kategori : Bloglardan Denemeler, Poğaçalar-Börekler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
7 yorum:
Elif, ellerine sağlık bende Ufuk'ta görünce denemek istemiştim senikilerde çok güzel görünüyorlar, annelerimizin yaptıklarında başka bir lezzet oluyor
Sevgiler
Elif ellerine sağlık tuzlu tariflerin az olduğu tarif defterime ilave ettim zevke...yazıma yorum bıraktığın için çok mutlu ettim...seninde ellerine sağlık...sağlıkla ve afiyetle..
sıcak sıcak çayla kıyır kıyır hımmmm harika ellerine sağlık hoşçakal
Canim,
görüsemiyoruz coktan beri, insallah iyisindir.
Ben bu nefis görünen pogacalarla ilgili birsey yazmadan gecmek istemedim, ellerine saglik diyorum.
Selamlar canim ve öpüyorum, kendini fazla özletme, haaaa..
superrrrrrrrrrrrrrrrr
cok nefis olmuslar
ellerine saglik
elif hanım merhaba ben de 28yaşındayım evliyim ve eczacıyım üstelik ben de ikizlerim. 5yaşında bir oğlum var poğaçanızı denedim gerçekten çok güzel oldu teşekkürler
Yorum Gönder