25 Şubat 2008 Pazartesi

KANEPE


Haftasonları bizim mutfak resmen pastane gibi çalışıyor, Esra ve ben seri üretime geçiyoruz :)) Bu haftasonu Esra iş arkadaşlarına götürmek için bu sevimli kanepeleri ve tarçınlı kek yaptı, ben de tuzlu kurabiye yaptım.
Esra geçenler de bu şekilli ekmek kalıplarını almıştı ve deneme fırsatı bulamamıştık. Çiçek, kalp ve yıldız şeklinde 3 kalıp. Bu şekilde kanepe ekmeği hazırlamak iyi bir fikir diye düşündük. Herşeyi hazır edip evde zeytin ezmesi kalmadığını görmek biraz moral bozucu olsa da bizce fena olmadı, sizce?

Malzemeler:

Hamuru için :
1 adet ymurta
1 adet yaş maya
¾ su bardağı ılık süt
½ çay bardağı ılık su
50 gram margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Süslemesi için :
Krem peynir
Zeytin (ya da zeytin ezmesi)
Biber
Salam

Yapılışı :

Sütü ve suyu karıştıralım.
İçine mayayı ve toz şekeri koyup eritelim ve 10 dakika kadar mayalanmasını bekleyelim.
Bu arada margarini eritip soğutalım.
Tüm bu malzemeleri karıştırıp unu ve tuzu eleyerek ilave edelim ve yoğuralım.
Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edelim.
Daha sonra hamurumuzu kalıplara bölüştürüp ılık bi ortamda (mesela kalorifer üzerinde) 1 saat kadar dinlendirelim.
Hamur yaklaşık 3 katı olacak şekilde kabardığından kalıpların 1/3 ünü doldurmak yeterli oluyor.
Önceden ısıtılmış fırında 190C de 40-45 dakika kadar pişirelim.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve dilimleyelim.
Dilimlerin üzerine krem peynir sürelim.
Bizim ekmek kalıplarımız kalp ve çiçek şeklinde olduğundan üzerine koyduğumuz salamları da kurabiye kalıbıyla aynı şekilde kestik.
Eger şekilli ekmek kalıbınız yoksa aynı tarifi baton kalıpta hazırlayıp ekmekleri de kalıpla şekilli olarak kesebilirsiniz.
Dilediğiniz gibi süslemesini tamamlayabilirsiniz.Jambon,zeytin ezmesi,domates ya da değişik baharatlar kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

19 Şubat 2008 Salı

AYVALI YAŞ PASTA ve
AŞIK EDEN TARİFLER ETKİNLİĞİ



Malumunuz ülkece kara teslim olduk bu haftasonu. Biz de bütün Pazar evde oturup kendimizi yemeye verdik :)) Ama tabiki tüketmek için önce üretmek gerekiyor :)) Benim niyetim aslında evde fazlaca bulunan ayvalardan ayva tatlısı yapmaktı. Bu cümle çok tanıdık geldi değil mi :)) Ben gene böyle “ayvaları ne yapsam acaba?” diye düşünürken ayvalı çikolatalı kek ortaya çıkmıştı. Ayva bana ilham veriyor :)) Eşim kremalı bişeyler isteyince ayrı ayrı iki tarif yapmaktansa ayvayla kremayı birleştirdim ve ortaya bu çıktı :)) Etkinlik için çok daha farklı fikirlerim vardı ama hayal gücümün ürünü bu pastayla katılmaya karar verdim. Aşık eden bir tarif oldugu iddiasında değilim,lütfen aşık etmek için denemeyiniz :)) Ama zaten sırılsıklam aşık birinden hayal gücünüz ve beceriniz üzerine övgü almak için birebir :)) Yok eger "o zaten ben ne yapsam beğenir" diyorsanız,ben tutmayım sizi :))
Ev sahibemiz Sevgili Minik Kuş’a tekrar teşekkür ediyorum ve kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler :

Kreması için :
2 adet ayva
6 yemek kaşığı toz şeker
Kırmızı gıda boyası
2 paket krem şanti
1.5 su bardağı süt

Pandispanyası için :
6 adet yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı un
1/3 çay bardağı portakal suyu
50 gram kakao

Yapılışı :

İlk olarak pandispanyımızı hazırlayalım.Tarif Emel Başdopan'ın kakaolu pandispanya tarifi.
Bunun için işe fırınımızı 175 C ye ayarlayarak başlayalım.
Biz pandispanyamızı hazırlarken bırakalım fırın ısınsın.
Daha sonra oda sıcaklığındaki yumurtalarımızın beyazını ve sarısını ayıralım.
Mümkün oldugu kadar titiz davranalım,sarılar ve beyazlar birbirine karışmasın.
Yumurtanın beyazlarını kar gibi olana kadar mikserin yüksek ayarında çırpalım.
Bu işlem en 10 dakika sürüyor.
Yeteri kadar çırpıp çırpmadıgınızı anlamak için çırpma kabınızı ters çevirin,yumurta aklarının akmayacak düşmeyecek kıvamda olması gerekir.
Başka bir kapta yumurtanın sarılarıyla şekeri, şeker eriyene kadar çırpalım.
Portakal suyunu da ekleyip kısa süre karıştırdıktan sonra mikserimizi kaldırıp bir tahta spatula alalım.
Bu yumurta sarılı karışıma yumurta aklarını ekleyip spatula ile yavaşça katlama yöntemi (spatulayı alta daldırıp alttaki malzemeyi üsttekinin üzerine sanki katlarmış gibi taşıyarak) dediğimiz yöntemle,yumurta aklarının kabarıklığını söndürmeden karıştıralım.
Son olarak un ve kakaoyu bu karışama eleyerek ilave edelim ve aynı yöntemle karıştıralım.
22 cmlik kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip pandispanyamızı boşaltalım ve zaten ısınmakta olan fırına yerleştirelim(kalıbın kenarlarını yağlamayın,çünkü hamurumuz kalıbın kenarlarınatutunarak kabarıyor,kalıbı yağlarsak kabarması mümkün olmaz).
Kürdan temiz çıkana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Pandispanyayı pişer pişmez bir mutfak bezinin üzerine yerleştirilmiş ızgaranın üzerine ters çevirelim ve soğuyana kadar o şekilde bekletelim(böylelikle pandispanyamızın ortası çökmez,zaten bu şekilde dururken çökmesi yer çekimine aykırı olur).
Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım ve sera feshle sarıp buz dolabına kaldıralım.
Eğer aynı gün kullanacaksanız bile en az 1 saat buzdolabında bekletmeye çalışın(böylelikle çok daha kolay kesilir,diğer türlü parçalanma ihtimali yüksek olur).
Pandispanyamız soğurken ayvalarımızı hazırlayalım.
Bunun için ayvaları soyup,çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartalım ve herbir ayvayı 6 ya dilimleyelim.
Dilimleri bir tencereye yerleştirip üzerine 6 yemek kaşığı toz şekeri koyalım.
1 su bardağı ılık suya çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası ilave edip bu suyu tencereye ekleyelim ve kısık ateşte, ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ayvalar pişince bir tabaga alıp soğutalım ve soğuyunca robottan geçirip püre haline getirelim.
Ayvalar soğurken krem şantimizi hazırlayalım. 2 paket krem şanti tozu 1.5 su bardağı soğuk sütle çırpıp sert kıvamlı bir krem şanti hazırlayalım.
Pandispanyamızı ortadan ikiye keselim.
Bir katını ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım.
Üzerine ayva püresinden yayalım.
Onun üzerine krem şantinin yarısını güzelce sürelim ve tekrar ayva püresi koyalım.
Ayva püresinden süslemeler için çok az ayırıp kalanını tamamen kullanabilirsiniz.
Daha sonra diğer pandispanya katını da ayvalar pişerken oluşan suyla ıslatalım ve ilk katın ve kremaların üzerine yerleştirelim.
Pastamızın üstünü kalan krem şanti ile kaplayıp ayva püresi ile süsleyelim.
Ben pürüzsüz bir kaplama yapmada çok başarılı olmadığımdan kenarlarını kamufle etmek için, çok az gıda boyasıyla renklendirilmiş hindistan cevizi kullandım.
Üst süslemeleri içinse kalp şeklindeki kurabiye kalıbını pastanın üstüne yerleştirip içini püre ile doldurarak, kalıbı kaldırdım ve pastanın üzerinde minik kalpler elde ettim.
Pastayı birkaç saat buz dolabında beklettikten sonra yemenizi tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

18 Şubat 2008 Pazartesi

KIVIRMA



Yapımının pratik oldugu söylenemez ama değişik bir lezzet oldugu için blogumda mutlaka bulunmasını istediğim bir tarif kıvırma.Karadenize özgü,isterseniz çayla isterseniz sade yiyebileceğiniz,fınfık ezmesi tadında kurabiye ile şerbetsiz baklava arasında bir tat...
Halama ne zamandır kıvırma yapması için ısrar ediyorduk.Ben bloguma koymak için,eşim de çok sevdiği için.Geçen haftasonu bu isteğimizi gerçekleştirebildik sonunda :)) Mümkün oldugu kadar aşamalarını da fotograflamaya çalıştım.Umarım yapılışı hakkında fikir verebilmişimdir.Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler :

Hamuru için :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
1 paket kabartmaz tozu
Alabildigi kadar un

İçi için :
3 su bardagı dövülmüş fındık
3 su bardağı toz şeker

Kızartmak icin sıvı yağ
Açmak için nişasta

Yapılışı :

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştıralım.
Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edelim.
Ele yapışmayan kolay açılabilir bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuz hazır olunca üzerini bir mutfak beziyle örtüp yarım saat kadar dinlendirelim.
Bu arada dövülmüş fındıkla toz şekeri iyice karıştıralım.
Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp nişasta kullanarak açalım.
İnce ama baklava yufkasından biraz daha kalın bir yufka açmalıyız.
Açtığımız yufkanın içine fındıklı şekerli içten serpip ortadan ikiye keselim.
Her bir parçayı oklava kullanarak gevşek bir şekilde rulo yapalım ve kendi etrafında kıvıralım.
Bu işlemi oklava kullanmadan da yapabilirsiniz ancak yeteri kadar gevşek bir rulo yapamazsanız kendi etrafında kıvırırken hamur parçalanır.
Hazırladığımız ruloyu bir teflon tavanın ortasına kendi etrafında sararak koyalım.
Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp ilk koyduğumuz rulonun etrafına sarmaya devam edelim.
Tava dolunca üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ gezdirip kısık ateşte güzelce pişirelim.
Ters düz etmek için düz bir kapak kullanalım ve diğer tarafını da güzelce pişirelim.
Pişirme aşamasında çok dikkatli olmak lazım,ocağın başından ayrılmayın ve tavanın her tarafının pişmesi için ocağın üzerinde gezdirin.
Kıvırmamız pişince çubuklar şeklinde kesip soğuk ya da ılık olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.





16 Şubat 2008 Cumartesi

ETİMEK TATLISI

Arkadaşlarım çok sevmeme rağmen blogumda etimek tatlısı olmamasına çok şaşırıyorlardı.Bunun tabiki bir sebebi var.Şu ana kadar yediğim en iyi etimek tatlısını Özlem yapar,bu konuda onun eline su döken çıkmamıştır.Hatta kermes toplantı gibi durumlarda Özleme hep "sen etimek tatlısı yap" deriz.İşte blogum içinde Özlemin bana etimek tatlısı yapıp fotograflarını yollama sözü vardı ve bunun için bugüne kadar bekledik.Fakat Oya elini daha çabuk tuttu ve tarifini yolladı :))






Malzemeler :

1 paket tuzsuz etimek
2 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su

Kreması için :
1 litre süt
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı irmik
5 yemek kaşığı toz şeker
50 gram margarin

Yapılışı :

Etimekleri 30x30 cm ölçülerinde bir borcamın tabanına 1 sıra halinde dizelim.
Bir paketten daha az etimek gidecektir,kalanını kullanmayacağız.
Diğer tarafta kalın tabanlı bir tencereye şekeri koyalım ve kısık ateşte tamamen eritelim.
Karamel haline geldiğine ılık suyu ilave edelim.
Bu aşamada şeker sertleşecek ve topaklanacaktır.
Karıştıra karıştıra kaynamasını sağlayalım bu sırada şeker de eriyecektir.
Hazır olan şerbeti etimeklerin üzerine dökelim.
Etimekler şerbetini çekerken kremasını hazırlayalım.
Sütü bir tencereye alıp içine şeker,un,nişasta ve irmiği ekleyelim.
Topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırarak pişirelim.
Koyulaşıp kaynayınca margarini ekleyelim ve ocaktan alalım.
Şerbetli etimeklerin üzerine düzgünce dökelim.
Soğuduktan sonra üzerini dilediğimiz gibi süsleyip buzdolabına koyalım ve en az 1 saat beklettikten sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.

12 Şubat 2008 Salı

ARNAVUT CİĞERİ



Babam çok sever arnavut ciğerini, o yüzden evimizde sık sık pişerdi... Genelde çocuklar pek sevmez ama biz bırakın itiraz etmeyi,bayıla bayıla yerdik :)) Şimdi ise eşim sevmediğinden evimizde hiç yapılmayan bir yemek oldu. Babamın bizde misafir olmasını fırsat bilip ilk arnavut ciğeri denememi gerçekleştirdim. Hiç artmamasından ve eşimin "bu güzel birşeye benziyor,tadına bir bakayım" demesini kaynak alarak başarılı olduğumu söyleyebilirim :))


Malzemeler :

500 gram ciğer
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı :

Ciğerin zarını çıkartıp küçük küpler şeklinde doğrayalım.
Geniş bir tabağa unu, tuzu ve kırmızı biberi koyup harmanlayalım.
Ciğerleri bu una bulayalım.
Diğer tarafta bir tavada yağı kızdıralım.
Yağ miktarı 1 cm yüksekliğinde olsa yeterli gelir.
Ciğerleri undan alıp kızgın yağa atalım.
Arasıra tavayı sallayarak, yüksek ısıda 7-8 dakika pişirelim.
Soğumadan servis yapalım.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2008 Cuma

İNCİRLİ RULOLAR



Bu kurabiyeri uzun zaman önce yaptım aslında ama fotograflarını hiç beğenmediğim için yayınlamamıştım,sonradan neden fotografları güzel çıkmadı diye (ya da güzel çekemedim :)) ) böyle güzel bir tattan sizi mahrum edeyim diye düşündüm :)) Tarifi Dr.Oetker kabartma tozu ambalajından aldım.Fotografı olmayan bi tarifi yapmak cazip olmasa da genelde Dr.Oetkerin tarifleri çok güzel oluyor.Eğer siz de incirli, üzümlü, tarçınlı tatları seviyorsanız tarif tam size göre...

Malzemeler :

Hamuru için :
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2,5-3 su bardağı un

İçi için :
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı süt
½ çay bardağı toz şeker
5 adet kuru incir
½ çay bardağı kuru üzüm
½ çay bardağı dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kakao

Yapılışı :

İlk olarak iç malzemeyi hazırlayalım.
Bunun için incirleri yıkayıp ince ince dograyalım.
Diğer malzemeleri de ilave edip iyice karıştıralım.
Hamur için pudra şekeri ile yumurtayı çırpalım.
Sıvı yağı ve yoğurtu ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Kabartma tozu ve unu da eleyerek koyalım ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuz hazır olunca iki eşit parçaya bölelim.
Her ikisini de yarım santimetre kalınlığında dikdörtgen şeklinde açalım ve içine harcımızdan koyalım(maalesef dikdörtgenlerin ebatını ölçmek aklıma gelmedi).
Uzun kenarından rulo şeklinde saralım ve ruloların üzerini bir mutfak beziyle kapatıp buzlukta yarım saat bekletelim.
Bu sürenin sonunda çıkartıp 1 cm kalınlığında dilimleyelim ve bu dilimleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
Onceden 175C ye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.




5 Şubat 2008 Salı

HURMALI KURABİYE


Bu enfes kurabiyelerin tarifi Sofra Dergisinden, yapımı Esra'dan,size ulşatırması da benden...En kıymetli görev benim yaptığım değil mi :)) Biz bu mis gibi tarçın ve zencefil kokan ve ağızda dağılıp giden kurabiyeleri yerken çok keyif aldık. Siz de sıcacık çayınızın yanına arkadaş isterseniz işte tarif;


Malzemeler :

Hamuru için :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
200 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı zencefil
2 yemek kaşığı kakao
Alabildiği kadar un (yaklaşık 6 su bardağı)
Bulamak için ½ su bardağı toz şeker

İçi için :
1 su bardağı hurma
1 su bardağı dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :

Hurmaları yıkayıp çekirdeklerini çıkartalım ve ince ince doğrayalım.
İçine fındığı ve tarçını ilave edelim.
Hamuru için yumurtalar ile şekeri iyice çırpalım.
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve sıvı yağı ilave edip karıştıralım.
Hindistan cevizi ve zencefili ekleyelim.
Kabartma tozu ve unu eleyerek ilave edelim ve yoğuralım.
Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edelim.
Hamur hazır olunca iki eşit parçaya bölelim.
Parçanın birine kakaoyu ekleyip hamurun her tarafı eşit kakaolu oluncaya kadar yoğuralım. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar koparıp ortasını açalım.
Harcımızdan koyup yuvarlayalım.
Toz şeker bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
Tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp 170C de üzeri hafif pembeleşinceye kadar 25-30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.