18 Şubat 2008 Pazartesi

KIVIRMA



Yapımının pratik oldugu söylenemez ama değişik bir lezzet oldugu için blogumda mutlaka bulunmasını istediğim bir tarif kıvırma.Karadenize özgü,isterseniz çayla isterseniz sade yiyebileceğiniz,fınfık ezmesi tadında kurabiye ile şerbetsiz baklava arasında bir tat...
Halama ne zamandır kıvırma yapması için ısrar ediyorduk.Ben bloguma koymak için,eşim de çok sevdiği için.Geçen haftasonu bu isteğimizi gerçekleştirebildik sonunda :)) Mümkün oldugu kadar aşamalarını da fotograflamaya çalıştım.Umarım yapılışı hakkında fikir verebilmişimdir.Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler :

Hamuru için :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
1 paket kabartmaz tozu
Alabildigi kadar un

İçi için :
3 su bardagı dövülmüş fındık
3 su bardağı toz şeker

Kızartmak icin sıvı yağ
Açmak için nişasta

Yapılışı :

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştıralım.
Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edelim.
Ele yapışmayan kolay açılabilir bir hamur elde edene kadar un eklemeye ve yoğurmaya devam edelim.
Hamurumuz hazır olunca üzerini bir mutfak beziyle örtüp yarım saat kadar dinlendirelim.
Bu arada dövülmüş fındıkla toz şekeri iyice karıştıralım.
Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp nişasta kullanarak açalım.
İnce ama baklava yufkasından biraz daha kalın bir yufka açmalıyız.
Açtığımız yufkanın içine fındıklı şekerli içten serpip ortadan ikiye keselim.
Her bir parçayı oklava kullanarak gevşek bir şekilde rulo yapalım ve kendi etrafında kıvıralım.
Bu işlemi oklava kullanmadan da yapabilirsiniz ancak yeteri kadar gevşek bir rulo yapamazsanız kendi etrafında kıvırırken hamur parçalanır.
Hazırladığımız ruloyu bir teflon tavanın ortasına kendi etrafında sararak koyalım.
Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp ilk koyduğumuz rulonun etrafına sarmaya devam edelim.
Tava dolunca üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ gezdirip kısık ateşte güzelce pişirelim.
Ters düz etmek için düz bir kapak kullanalım ve diğer tarafını da güzelce pişirelim.
Pişirme aşamasında çok dikkatli olmak lazım,ocağın başından ayrılmayın ve tavanın her tarafının pişmesi için ocağın üzerinde gezdirin.
Kıvırmamız pişince çubuklar şeklinde kesip soğuk ya da ılık olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.





1 yorum:

Adsız dedi ki...

bağlantıda mı sorun var anlamadımbi yorum yazdım çok zor kabul edildi hatta ulaşılamıyor dedi kayboldu galiba neyse ben gene yazayım:))
kıvırmayı annem balkabaklı yapar çok güzel olur tabi dayanıp da karraında yiyebilir + k lar almamyı başarırsak:))
kahve dostları blogumda linklerimi topladım izninle ekliyorum sevgilerimle..unutmadan tariflerin çok çok güzel ..sık sık buradayım artık..