4 Ocak 2008 Cuma

PATATES PÜRELİ ET SOTE



Pratik ama bir o kadar da lezzetli bir yemek.Üstelik sadece damağa değil göze de hitap ediyor.Ama itiraf etmeliyim pratikliği herşeyin düdüklü tencerede haşlanmasından ileri geliyor, böylelikle zamandan fazlasıyla tasarruf etmiş oluyoruz.Tabi et kendini çeke çeke kısık ateşte bir kaç saatte pişse (tıpkı hünkar beğendi de olduğu gibi) çok daha lezzetli olur ama zamanı az damak tadı geniş hanımlar için böylesi de denenmeye değer :)) İşte tarif :


Malzemeler :

Et sote için :
1 kg dana kuşbaşı et
3 adet kuru soğan
3 adet çarliston biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz,karabiber,pul biber,kekik,kimyon ve isteğe göre diğer baharatlar

Püre için:
7-8 tane orta boy patates
1 yemek kaşığı tereyağ
½ su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Yapılışı :

Kuşbaşı doğranmış etimizi düdüklü tencerede 25 dakika haşlayalım.
Başka bir tencerede patatesleri de (kabuklu bir şekilde) yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
Yemeklik doğradığımız soğanı ve biberi sıvı yağda kavuralım.
Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.
Salçayı,baharatları,domatesi ve haşladığımız eti , soğanı ve biberi kavurduğumuz tencereye ilave edip kavurmaya devam edelim.
Hiç su ilave etmeden,kısık ateşte, tüm malzemeler iyice karışana kadar, yaklaşık 10 dakika pişirmeye devam edelim.
Püreyi hazırlamak içinse; haşladığımız patatesleri soyalım ve robottan geçirelim.
Bir tencereye tereyağını koyup eritelim, içine patatesleri ilave edelim ve bir kaç dakika karıştıralım.
Azar azar sütü ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
Süt ile patates tamamen birbirine karışınca, yani tencere de sütü göremez duruma gelince kaşar peynirini ekleyelim.
Karıştırarak peynirin patatesle özleşmesini sağlayalım ve ocaktan alalım.
Servis tabağına püre ve et soteden istediğimiz miktarlarda yan yana koyup servis yapalım.
Afiyet olsun.

6 yorum:

Betül dedi ki...

Merhabalar
Gerçekten çok nefis görünüyor, eline sağlık, sevgiler..

ebrulitatlar dedi ki...

Çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler, iyi haftasonları..

sevimin sayfasi dedi ki...

gercekten cok güzel görünüyor
ellerine saglik

dido dedi ki...

Merhaba;
Yeni evlendim ve pek mutfakla aram yoktu.. Dün bu tarifinizi patates püresi tabana yayılacak gibi denedim ve pireye kaşar yokluğundan rende sepet peyniri kullandım.. Bir türlü kıvamını tutturamadığım hünkar beyendi ye benze tarif için çoook teşekkürler :)
Sık tarifler eklemenizi bekliyorum..

foody dedi ki...

Merhaba, geçen haftakidüdüklü tencerede et sote faciamdan sonra bu yöntemi denemeye karar verdim. Bir öncekinde tüm malzemeleri bir arada koydum, hafif etin suyunu çektirdikten sonra, düdüklüde pişirdim ve sanırım düdüklümün de ayarsızlığından ötürü tüm suyunu çekmiş, neredeyse yanmış şekilde buldum yemeğimi:( Bugün bu tarifle daha başarılı olacağımı düşünüyorum. Yalnızca, sanırım gıda müh. olmam dolayısıyla, etin vitamininin haşlama suyunda kalacak olması üzüyor beni:)

Adsız dedi ki...

sizde etin suyu ile güzel bir pilav yapın...