Bu tatlı annemin spesiyallerindendir.Özellikle kuzenim Osman geleceği zaman mutlaka yapılır. Bu da zaman zaman bizim "Osman gelmese hasıda yüzü göreceğimiz yok" şeklinde anneme takılmalarımıza neden olur :))
Hasıda yöresel bir lezzet.Ben Yozgat yöresine ait olduğunu düşünüyordum ama internette yaptığım araştırmalara göre Çorum,Sivas gibi bazı İç Anadolu illerinde daha biliniyor. Fakat o illerde yapılanında tereyağ da kullanılıyor. Bu arada başka yörelerde de "hasıda" adıyla bilinen ama bundan çok farklı tatlı ve yemekler var.
Hasıda özellikle kış aylarında yapılan kıymetli bir ikram. İçindeki pekmez ve ceviz kış soğuğunda yiyenlerin içini ısıtıyor. Fiziksel güçle çalışanlar için de bulunmaz bir enerji :)) Ama sadece yararları için yenilecek bir tatlı da değil,lezzeti de mükemmel. Bir kere deneyin bir daha vazgeçemeyeceksiniz...
Malzemeler :
3 çay bardağı pekmez
4 çay bardağı su
3 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
¾ su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yapılışı :
Pekmezle suyu karıştırıp bir tencereye alalım.
İçine un ve nişastayı koyup tahta kaşıkla iyice karıştıralım ve kısık ateşte pişirmeye başlayalım.
Kaynayana kadar karıştırmayı hiç bırakmayalım.
Kaynadıktan sonra altını kapatıp,sudan geçirilmiş borcama dökelim.
Cevizi tatlımızın üzerine serpip kaşığın arkasıyla bastırarak tatlının içine gömülmesini sağlayalım.
Soğuyana kadar oda sıcaklığında soğuduktan sonra da 1 saat kadar buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Tarife ve malzemelere bakarak un helvası kıvamında bir tatlı olacağını düşünebilirsiniz ama bildiğimiz helvadan çok farklı jöleye daha yakın kıvamda ve görüntüde bir tatlı oluyor.
1 Aralık 2007 Cumartesi
HASIDA
(Pekmezli Cevizli Tatlı)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum:
ne degisik elerine saglik canim
sevgili site sahibi arkadaşım,
anneannem yapardı eskiden hasıda...çok severdim...bugün aklıma düştü..nasıl canım istiyo..deneyim dedim.. aynısı oldu...
çorumun kargı ilçesinden anneannem...orayada horasandan gelmişler...demekki bir ortaasya tatlısı bu...
bizim tarif şöyle....önce un kısık ateşte kavrulucak..yağ ile birlikte tabi....un helvası yapar gibi.....pempeleşince yarıyarıya pekmez su karışımı dökülüp altı kapatılacak....
sizin tarif muhallebi gibi yapılıyor...
istenirse helvayada ceviz konur..ama yazın cevizsiz daha iyi gibi sanki..sevgiler
Merhaba,
Evde pekmezi bolca görünce aklıma çocukluğum geldi.. annem pekmezler pelte kıvamında bir tatlı yapardı ve severek yerdim.. (bu arada yaşım 48) nasıl o an canım istedi.. netten araştırdım.. karşıma çıktınız.. az evvel bitirdim borcama döktüm oda sıcaklığında bekletiyorum.. ve yemek için sabırsızlanıyorum..
Çok teşekkür ederim tarif için..
Hayatınızda başarılar..
Sevgimle kalın..
NURDAN KINALI
ben bu tatlıyı aksarayda yadim çok hoşuma gitti ege bölgesinde hiç bilinmiyor çok beğendim kendimde denicem marketden aldığımız abur cubur yiyiceğimize böyle sağlıklı şeyler yemeliyiz :)
gerçekten güzel bir tatlı ben malatyalıyım bizim orda çok yapılır yaşım 13 ve yapabiliyorum çok kolay ama ben zengin olduğum için malzemeleri alabiliyorum sizi bileme çok marifetliyseniz inANINKI HEMEN YAPARSINIZ
ELLERİNİZE SAĞLIK,GÜZEL GÖZÜKÜYOR AMA ŞEKER YOKMU?
Sevgili EHA,
Evet şeker yok, pekmezin şekeri yeterli geliyor.
Şimdiden afiyet olsun.
bu tatlı hangi yöreye ait ??
bizde de yapılır bu. selanik göçmeniyiz biz ama bizimki fırında pişirilir. o zaman daha sert oluyo tam cezerye kıvamında. çok güzel olmuş ellerine sağlık.
Annem Yozgatlıdır, bu tatlı da orda sıkça yapılır.
merhaba ben ankaralıyım.benim de anneannem bu tatlıyı yapardı.Bizde ismi haside'dir. Yıllarrr sonra aklıma geldi, adını bile unutmuştum.
Yorum Gönder