Geçmiş kurban bayramınızı tekrar kutlayarak başlamak istiyorum. Aslında bu tatlı tarifini bayramdan önce yayınlayıp bayram ikramı için sizlere fikir vermek isterdim ama başlıktan da anlaşılacağı üzere tatlıyı yapan annem ve ben annemi (farklı şehirlerde yaşadığımız için) ve tatlıyı ancak bayram günü görebildim. Ve itiraf ediyorum ben baklava yufkası açacak kadar becerikli değilim :)) Annem tatlıyı yaparken yanında olabilseydim yapım aşamalarını da fotograflamak isterdim ama elimden geldiğince açık anlatmaya çalıştım.
Tatlının adı baklava olsa da tadı klasik baklavadan çok farklı.Daha gevrek ve ağızda dağılan bir yapısı var.
Bu bayram geçmiş olsa da önümüzdeki bayramlarda denemeniz dileğiyle,işte tarif :))
Malzemeler :
Hamuru için :
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ kahve fincanı sirke
1-2 çay kaşığı karbonat
4 su bardağı un
Bu malzemeleri hamur haline getirecek kadar su
Açmak için 1-2 su bardağı nişasta
İçi için 2 su bardağı ceviz
Üzeri için 250 gram tereyağı
Şerbeti için :
3 su badağı toz şeker
3,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Hamuru için :
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ kahve fincanı sirke
1-2 çay kaşığı karbonat
4 su bardağı un
Bu malzemeleri hamur haline getirecek kadar su
Açmak için 1-2 su bardağı nişasta
İçi için 2 su bardağı ceviz
Üzeri için 250 gram tereyağı
Şerbeti için :
3 su badağı toz şeker
3,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Yapılışı :
Tüm malzemeleri karıştırıp açılabilcek kıvamda biraz sert bir hamur elde edelim ve güzelce yoğuralım.
Tüm malzemeleri karıştırıp açılabilcek kıvamda biraz sert bir hamur elde edelim ve güzelce yoğuralım.
Hamuru yarım saat kadar dinlendirip, yumurtadan biraz daha küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım.
Tüm hamuru bu şekilde parçalara ayırdıktan sonra her bir parçayı nişasta yardımı ile ince bir şekilde (baklavalık yufka şeklinde) açalım.
Oklavaya sarıp iki ucundan elimizle iterek sıkıştıralım.
Bu işlem sonunda hamur pileli bir görünüm almalıdır ve dikdörtgen haline gelmiş olmalıdır.
Daha sonra açarak oklavadan çıkaralım ve temiz bir kağıt ya da bezin üzerinde 10-15 dakika kadar kurumaya bırakalım.
Kuruyan yufkaların bir ucuna (dikdörtgenin kısa ucuna) ceviz koyup rulo şeklinde saralım ve 1 cm eninde parçalar halinde keselim.
Fırın tepsisini tereyağ ile iyice yağlayıp,hazırladığımız baklavaları sıkı bir şekilde dizelim ve eritip kızgın hale getirdiğimiz tereyağını tatlımızın üzerine gezdirelim.
175C de üzeri kızarana kadar pişirelim.
Bu arada şerbetini hazırlayalım.
Şeker ve suyu bir kaba koyup kaynatalım.
3-4 damla limon suyunu ilave edip ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Tatlımız pişince tatlı sıcak,şerbet soğuk olacak şekilde şerbetleyelim.
Afiyet olsun.
Not : Eğer tatlıyı pişer pişmez şerbetlemeyecekseniz, şerbetlemeden önce tatlıyı 150C ye ısıtılmış fırında 10 dakika kadar ısıtıp şerbetleyebilirsiniz.
Not : Eğer tatlıyı pişer pişmez şerbetlemeyecekseniz, şerbetlemeden önce tatlıyı 150C ye ısıtılmış fırında 10 dakika kadar ısıtıp şerbetleyebilirsiniz.
2 yorum:
superrrrrrrrrrrrrrrrrrr
harika görünüyor
annenin ellerine saglik
Yorum Gönder