7 Kasım 2007 Çarşamba

HAMSİ TAVA

Haftasonu en yakın arkadaşlarımdan birinin, canım Oyamın, düğünü için Samsun’daydım. Bu düğün bir taşla bir sürü kuş vurmak oldu benim için; ailemi gördüm, arkadaşlarımı gördüm, yorucu da olsa 2 günlük tatil yapmış oldum ve bir de Bülent Baba(kayınpederim) nın aldığı denizden yeni çıkmış bu tazecik hamsileri getirdim :)))
Hamsiyi çok sevmemize rağmen tazeliğinden ve Karadeniz mi Marmara mı pek anlamadığımız için sık sık tüketemiyoruz. Bu Samsun seyahati iyi bir fırsat oldu. Dün akşam hamsiye doyduk desem yeri :))) Üzerine de tahinli bir tatlı yedik, tarifi tamamen doğaçlama,o an evde bulunan malzemelerle yapılmış ama lezzeti mükemmel,henüz isim bulamadığım bir tatlı :))) Onun tarifini de yarın paylaşacağım sizinle...

Malzemeler :

1 kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
Sıvı yağ

Yapılışı :

Hamsileri temizleyip yıkayalım(temizleme işlemini balıkçılara da yaptırabilirsiniz).
Diğer tarafta mısır ununu tepsiye alalım ve içine tuzu ve baharatları koyup harmanlayalım.
Balığı kızartacağımız tavaya çok az (tavanın tabanını kapatacak kadar) sıvı yağ koyalım.
Hamsileri tek tek mısır unlu karışıma bulayıp fotograftaki gibi sıkı bir şekilde tavaya dizelim.
Yüksek ısılı ocakta önce bir tarafını kızartalım.
Daha sonra düz bir kapak yardımıyla ters düz edelim ve diğer tarafını kızartalım.
Bu aşamaları aşağıdaki fotoğraflardan takip edebilirsiniz.
Ters düz ederken, hamsileri kapaktan tavaya aktarmadan önce tavaya ilk baştaki kadar sıvı yağ koyarsanız daha lezzetli olur.
Afiyet olsun.

Hamislerin unlanıp tavaya dizilmiş hali (eğer daha küçük bir tava olsaydı,ortadaki hamsileri hiç yerleştirmek zorunda kalmazdım ve daha şık bir sunum olurdu).

Hamsiler kızarıyor. Üzerindeki kapak benzeri nesne, balığın yağ sıçratmadan kızarmasını sağlayan gözenekli bir yapıya sahip. Samsunlu arkadaşlarımızla yaptığımız balık partisinden sonra bize yadigar :))

Balıkları çevirmek için tavaya düz bir kapak kapatılır. Bu aşamada ve sonrasında dikkatli ve hızlı olmak gerekiyor.

Tavanın ters çevrilmiş hali. Bu noktada ben hızlı hareket ederken Esra fotograflamaya çalıştı ama hareket halinde olduğumdan netlik problemi olmuş,sahneyi tekrarlama şansımız da yoktu :))

Hamsiler kapak yardımıyla ters düz edilmiş durumda,sıra diğer tarafının kızarmasında...

3 yorum:

Kevser dedi ki...

Selam Elif'cim, demek tatildeydin, bende diyorum, bu kiz Facebook cilginligina kendini fazla mi kaptirdi da bizleri unuttu diye! Citir hamsilerle dönüsün muhtesem olmus, hosgeldin tekrar.

Fazla özletme bir daha, güzel tariflerini bekliyorum..

Hoscakal canim ve öptüm..

elifin tarifleri dedi ki...

:)) Hiç olur mu Kevserciğim,sizleri ve blogumu nasıl unuturum?Tatil ve arkasından bilgisayarla ilgili bir kaç talihsizlik yaşayınca tarif yayınlamak gecikti.
Sevgiler...

yemekbahane dedi ki...

merhaba,

blogunuzu ilk ziyaretim.. ellerinize sağlık, herşey çok nefis gözüküyor. Ben de beklerim :)

müge