31 Aralık 2008 Çarşamba

17 Aralık 2008 Çarşamba

AYVALI KUPLAR


Benim mutfağımdan ayvalı tarifler, genellikle evde kalan ayvaları değerlendirmek amacıyla çıkıyor :)) Gene böyle evde kalan ve bir türlü yenmeyen, bu saatten sonra da yenmesinden ümidi kestiğim iki adet ayvayı değerlendirme çabalarım sonucu bu tatlı ortaya çıktı. Biz severek tükettik. Hafif ve lezzetli bir tatlı oldu.
Ben ıslatmak için evde bulunan ayva reçelini birebir oranında sulandırarak kullandım, kek olarak da hazır pastabanın bir katını. Ama evde kalan keklerinizi ya da keserken parçalanan pandispanyalarınızı da bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu ölçülerde 6 adet kup hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun.



Malzemeler :

2 adet orta boy ayva
3 yemek kaşığı toz şeker
1 çaybardağı su
Kırmızı gıda boyası
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
1 adet hazır pastaban ya da herhangi bir kek
1 çaybardağı meyve suyu

Yapılışı :

Ayvaları yıkayıp soyalım.
Çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkartıp her bir ayvadan 20-25 dilim elde edecek şekilde ince ince dilimleyelim.
Ayva dilimlerini bir tencereye alıp 3 yemek kaşığı toz şekeri üzerine serpelim.
1 çaybardağı suya kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası koyup, bu suyu da ayva tenceresine ilave edelim.
Ayvalar pişerken krem şanti ile sütü çırpalım.
Kekimizi küçük parçalara ayırıp kupların dibine koyalım.
Üzerine meyve suyu gezdirelim.
Ayvaları tamamen suyunu çekip karamelleşmeye başlayana kadar pişirelim.
Ayvaları soğuduktan sonra ıslattığmız kekin üzerine koyalım.
Hazırladığımız krem şantiyi de sıkma torbasına koyup kuplara sıkalım.
Buzdolabında dinlendirip servis yapalım.
Dilerseniz fındık veya antep fıstığıyla süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Not :
Ayvalı tatları seviyorsanız aşağıdaki tariflere de bakmanızı öneririm.

8 Aralık 2008 Pazartesi