15 Nisan 2008 Salı

FINDIKLI KURABİYE


Üst üste çok kurabiye tarifi oldu biliyorum ama bu kurabiyenin tarifini daha fazla bekletmek istemedim. Denediğinizde bana hak vereceksiniz. Dışı hafif sert, içi yumuşacık, ağızda hemen dağılan ve yoğun fındık tadında kurabiyelere bayılacaksınız.
Fındık düşkünlüğümü takip edenler bilir, tariflerdeki cevizi çoğu zaman fındıkla değiştiririm :)) İşte bu kurabiye tam benim gibi fındık canavarlarına. Eşimin ilk yediğinde "acı badem kurabiyesi gibi olmuş" demesi de çok gururumu okşadı laf aramızda :))
Kurabiyelerle ilgili bir küçük not daha; içinde yumurta olmadığı için kurabiyelerinizi kapalı bir kapta uzun süre saklayabilirsiniz, tabi hemen yemek yerine uzunca süre saklamayı tercih eden çıkar mı bilemem :))
Malzemeler :

1 su bardağı çekilmiş fındık (çekilmiş hali 1 su bardağı olacak)
1.5 su bardağı un
150 gram margarin
½ su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için 30-40 tane fındık

Yapılışı :

Margarini oda sıcaklığına getirelim.
Şekeri ilave edip iyice karıştıralım.
Fındığı da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Unu azar azar eleyerek ilave edelim.
Yumuşak kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edene kadar yoğuralım.
Hamuru strech filme sarıp buzdolabına koyalım ve 15 dakika bekletelim.
Hamuru buzdolabından çıkarınca fırınımızı da 175 C ye ayarlayalım ve biz kurabiyeleri yapana kadar fırın ısınsın.
Buzdolabından çıkardığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayarak şekil verelim.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 4-5 cm aralıkla dizelim.
Kurabiyeler çok yayıldığı için bu mesafeyi bırakmak önemli.
Ayrıca şekil verirken de tepesinden bastırıp düzleştirmeyelim, zaten kendisi yayılacaktır.
Tepsiye dizdiğimiz kurabiyelerimizin ortasına birer tane fındık koyalım.
Onceden 175 C ısıtılmış fırında 18 dakika pişirelim.
Bu süre fırından fırına değişebilir.
Kurabiyeler 12. dakikadan itibaren değişim göstermeye başlıyolar. 12. dakikadan sonra takip edip, hafif pembeleştiğinde fırından almak doğru olacaktır.
Fırından çıkarttığımız kurabiyeleri fırın tepsisinden başka bir kaba alalım.
Çünkü kurabiyeler fırın tepsisinin sıcaklığıyla pişmeye devam ediyor ve sertleşiyor.
Soğuyunca servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Melek'in yorumu üzerine bir not ekleme gereği duydum :)) Babam da kurabiyeleri görünce şekerpare sanıp, "bunları şerbetlemeden mi yiyeceğiz" demişti :)) Siz isterseniz bu karışıklığa sebebiyet vermemek için farklı şekillerde yapabilirsiniz.

10 yorum:

Nilgün dedi ki...

Kurabiye tarifleri arayisimda bu nefis tarifide mutlaka ekliyecegim..Ellerine saglik canim..Ayrica Anneninde ellerine saglik Iki renkli kurabiyelerde nefis..


SEVGILER

Adsız dedi ki...

kurabiyeler nefis görünüyor ellerinize sağlık hoşcakal

Adsız dedi ki...

ellerine saglik canim
kurbisler nefis gorunuyorlar notumu aldim bile:))
sevgilerimle

www.yenitadlar.blogcu.com

kirazdünyası dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar...

meleginmarifetleri dedi ki...

Elifcim ellerine sağlık sanki şekerpareyi anımsatan bir kurabiye.
Sevgiler bay

elifin tarifleri dedi ki...

Sevgili Nilgün, Füsun, Kiradüznyası, Yenitadlar ve Melek çok teşekkür ederim.
Melekcim senin yorumun üzerine tarife bi not ekledim :))

Adsız dedi ki...

Sevgili Elif
Samsuna koşa koşa gelebilirsin canım başımın üstünde yerin var. Senin blog ise rengarenk ne güzel harika keyifli. Ellerine sağlık..

elifin tarifleri dedi ki...

Ayşecim çok teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Merhabalar,
kurabiyeler nefis olmuş canım ellerine sağlık..
Sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Denedim, tarif çok başarılı, hiç sorun çıkarmadan harika oldu. Sürekli yapacağım bir tarife sahip oldum. Teşekkürler.