20 Eylül 2007 Perşembe

ADIYLA TADIYLA "MAKLUBE"

Bugun sizlere şimdiye kadar yediğim en lezzetli yemeklerden birinin tarifini yazacağım. Yemeği ilk olarak bir aile dostumuzun evinde yedik,o kadar cok beğendik ki,hemen tarifini aldım ve her ihtimale karşı fotoğrafını cektim :))) Ve iyi ki de fotoğraflamışım,cunku bize 3 kişi icin daha az malzemeyle hazırlayayım derken aynı goruntuyu yakalayamadım. Ustte grdğnz fotoğraf aile dostumuzda yediğimiz,alttaki ise benim denemem. Aslında cok da haksızlık etmemem lazım cunku cok lezzetliydi,sadece goruntu de az etli gorunuyor,bu da daha sağlıklı değil mi :))) En korktuğum şey yemeğin tencereden paralanarak ıkmasıydı,Allahtan korktuğum başıma gelmedi :)) Her ne kadar ozunde ortadan yenen bir yemek olsa da,sofraya getirilip gosterildikten sonra(yani ovguleri ve tebrikleri kabul ettikten sonra) tabaklara servis yapılabilir diye duşunuyorum. Keyifle yapın ve yiyin.


Malzemeler :

750 gram dana kuşbaşı(bol etli isterseniz daha cok kullanabilirsiniz)
2 su bardağı pirinc
2 su bardağı et suyu(etsu bulyonları ile de hazırlanabilir)T
uz,karabiber,kekik,kimyon,pul biber ve isteğe bağlı diğer baharatlar
1/2 cay bardağı sıvı yağ
3 adet orta boy patates

Yapılışı :

Etleri duduklu tencereye uzerini ortecek kadar su ve baharatlarla beraber koyup 25 dakika pişirelim.
Eğer pişirirken kullanacağımız et suyunu bulyondan hazırlamak istemezseniz eti 2 aşamalı olarak haşlamak gerekir.
İlk önce 15 dakika sadece eti haşlayıp (baharatsız olarak) bu suyu alalım ve pişirirken kullanmak uzere ayıralım,sonra tekrar sıcak su ve baharatları koyup 10 dakika daha haşlayalım.
Uzerine koyacağımız patatesleri halka halka doğrayıp çok az yağda kızartalım.
Diğer tarafta pirinci uzerini ortecek kadar sıcak suyla ıslatıp 1 saat kadar bekletelim.
Etler ve pirinc hazır olunca duz bir tencerenin dibine etleri koyalım.
Tencerenin duz olması cok onemli,yukarı doğru daralan ya da genişleyen tencereden yemeği istediğimiz şekilde ıkarmamız mumkun olmaz,dağılır.
Etlerin uzerine pirinci koyup,elimizle hafif bastırarak iyice yerleştirelim.
Uzerine (şeklini bozmamaya gayret ederek) et suyunu ve yağı gezdirelim(et suyunu bulyondan hazırlamak icin 2 su bardağı sıcak suya 2 paket bulyon koyalım).
En uste de halka halka doğradığımız ve kızarttığımız patatesleri koyalım.
Kısık ateşte suyunu cekene kadar pişirelim.
Piştikten sonra ocaktan alıp ılımasını (10-15 dakika kadar) bekleyelim.
Daha sonra duz bir tepsiye ters cevirip servis yapalım.
Afiyet olsun.
Not : Ortadan yenen bir yemektir,ayrı tabaklara servis edilmez. Pişirir pişirmez yemek lazım,soğutup ısıtınca ilk tadı alamıyorsunuz. Ayrıca etrafına sırayla bir kaşık yoğurt bir kaşık salata konarak yenir fakat bizimkiler karıştırmayı sevmediğinden resimlerde sade halini goruyorsunuz :))

Hiç yorum yok: