31 Aralık 2007 Pazartesi

STICKY TOFFEE PUDDİNG


Öncelikle herkesin yeni yılını kutlamak istiyorum. Her yeni yılın bir öncekinden daha güzel geçmesini,bir önceki yıl olmasını istediğimiz ama gerçekleşmeyen olayların bu yıl gerçekleşmesini,bir önceki yıl yaptığımız hataları tekrarlamamayı,yeni yılda pişmanlıkların ve keşkelerin olmamasını isteriz. Umarım yeni yıl tüm güzellikleriyle gelir ve tüm dilekleriniz gerçek olur :))
Tarifimize gelince İngilizlerin meşhur tatlısı “Sticky Toffee Pudding”. Hurmayı çok seven,sadece Ramazanda değil 4 mevsim evinden eksik etmeyen biri olarak çoktandır denemeyi istediğim ve tadınca epeyce geciktiğimi bir kez daha kabul ettiğim bir tarif. Tarifi buradan aldım ancak üzerinde eldeki imkan ve malzemelere göre küçük değişiklikler yaptım. Sosu burdaki tarife göre daha fazla yaptım ama bence keke kesinlikle tam denk geldi. Çok hoş karamelli aromaya sahip ve çok iyi kabaran bir kek oldu.

Bu arada fotograflar pek güzel çıkmamış ama ben tarifi bugün yayınlamak istediğim için gene de koydum.Siz fotograflara aldanmayın ve denemekte geç kalmayın :))





Malzemeler :

Kek için :
1 su bardağı hurma (40 adet)
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı sıcak su
¾ su bardağı toz şeker
1 adet yumurta
40 gram margarin
2 su bardağı un

Toffee sos için :
50 gram margarin
200 ml krema
1 su bardağı esmer toz şeker
3 yemek kaşığı su

Yapılışı :
Hurmaları yıkayıp sıcak suyun içine atalım ve 5 dakika kaynatalım.
Daha sonra sıcak sudan soğuk suya alalım ve bir kaç dakika bekleyip,kabuklarını soyalım,çekirdeklerini çıkartalım.
Hurmaları 1 su bardağı su ve vanilya ekstresi ile birlikte ocağa yerleştirelim ve 2 dakika süreyle karıştırarak kaynatalım.
Bu işlermi derin bir kapta yaparsak taşmasını engellemiş oluruz.
Bu arada fırını 185C ye ayarlayalım ve çalıştıralım.
20X30 cm ebatındaki fırın kabımızı yağlayıp bir kenara koyalım.
Bir kapta margarin ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpalım.
Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
Bu karışıma un,kabartma tozu ve karbonatı eleyerek koyalım.
Hurmalı karışımı da ekleyip hafifçe karıştıralım.
Kek hamurunu fırın kabına döküp 175C ye ısıttığımız fırında 40 dakika süreyle pişirelim.
Ben bu kadar sürede üstünün fazla kızaracağını düşünerek,ilk 20 dakika fırının altına yakın pişirdikten sonra,orta sıraya çıkartıp 20 dakika daha pişirdim.
Kek pişerken toffee sosu hazırlayalım.
Bunun için tüm malzemeleri karıştırıp ocağa yerleştirelim.
Kısık ateşte karıştıra karıştra pişirelim.
Kaynayınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Soğurken üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alalım.
Kek piştikten sonra dilimleyelim ve soğumuş olan sosu üzerine dökelim.
Tekrar fırına koyup 4 dakika dada pişirelim ve ılık olarak servis yapalım.
Eğer benim gibi tek kişilik kaplarda denemek isterseniz sosu dökmeden önce kekin üzerine bıçakla 2-3 çizik atarak sosun kekin altına kadar ulaşmasını sağlamalısınız.
Afiyet olsun.

28 Aralık 2007 Cuma

ISPANAKLI BÖREK



Hazır yufka resmen çalışan hanımların kurtarıcısı.Belki tadı evde açılan yufka gibi olmuyor ama pratikliği de tartışılmaz.Bu böreği de çarşamba geceki nöbetimiz için yaptım. Kalabalık ve yorucu bir gece geçirdik. Bir de üzerine klimamız bozulunca tam oldu ve klimamızın hala tamir edilemediğini söylersem ne halde olduğumuzu tahmin edebilirsiniz sanırım :(( Allahtan çıtır çıtır böreğimiz ve sıcacık çayımız vardı :)) Siz de denemek isterseniz işte tarif...




Malzemeler :

6 adet hazır yufka
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 kg ıspanak
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz,pul biber
Üzeri için 1 adet yumurta

Yapılışı :

Ispanakları temizleyip ince ince doğrayalım.
2 çay kaşıı sıvı yağda yemeklik doğradığımız soğanları kavurup ıspanagı,tuzu ve pul biberi ilave edelim.
Hiç su ilave etmeden ağzını kapatıp,ıspanağı pişirelim.
Soğuduktan sonra suyunu süzelim.
Diğer tarafta 1 çay bardağı sıvı yağ,yoğurt,yumurta ve kabartma tozunu karıştırıp çırpalım.
Eger yogurdunuz sulu değilse 1 çay bardağı kadar su ilave edip akışkan bir kıvam elde etmeye çalışalım.
Yufkaları üst üste yerleştirelim.
Yoğurtlu harçtan yufkaların üzerine bir kaç kaşık döküp fırçayla her tarafına güzelce sürelim.
Ispanaklı harcı da tüm yufkanın üzerine yayıp bir ucundan başlayarak rulo yapalım.
Yağlanmış fırın tepsisine ortasından başlayarak, fotograftaki gibi, sararak yerleştirelim.
Her bir yufkayı aynı şekilde hazırlayıp diğerinin ucuna ekleyerek sarmaya devam edelim.
Yufkaları birbirine eklemeden önce ilk koyduğumuz yufka rulosunun etrafına yoğurtlu harçtan sürelim.
Tüm yufkaları bu şekilde tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine çırpılmış yumurta sürelim ve 200C ye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.

Not : Eğer yoğurtlu harcınızdan artasa üzerine süreceğiniz yumurtayı bu karışımla karıştırıp sürebilirsiniz. Daha kızarmış bir görünüme sahip olmasını sağlar.


25 Aralık 2007 Salı

ANNEMİN BAKLAVASI


Geçmiş kurban bayramınızı tekrar kutlayarak başlamak istiyorum. Aslında bu tatlı tarifini bayramdan önce yayınlayıp bayram ikramı için sizlere fikir vermek isterdim ama başlıktan da anlaşılacağı üzere tatlıyı yapan annem ve ben annemi (farklı şehirlerde yaşadığımız için) ve tatlıyı ancak bayram günü görebildim. Ve itiraf ediyorum ben baklava yufkası açacak kadar becerikli değilim :)) Annem tatlıyı yaparken yanında olabilseydim yapım aşamalarını da fotograflamak isterdim ama elimden geldiğince açık anlatmaya çalıştım.
Tatlının adı baklava olsa da tadı klasik baklavadan çok farklı.Daha gevrek ve ağızda dağılan bir yapısı var.
Bu bayram geçmiş olsa da önümüzdeki bayramlarda denemeniz dileğiyle,işte tarif :))

Malzemeler :

Hamuru için :
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
½ kahve fincanı sirke
1-2 çay kaşığı karbonat
4 su bardağı un
Bu malzemeleri hamur haline getirecek kadar su
Açmak için 1-2 su bardağı nişasta
İçi için 2 su bardağı ceviz
Üzeri için 250 gram tereyağı

Şerbeti için :
3 su badağı toz şeker
3,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Yapılışı :

Tüm malzemeleri karıştırıp açılabilcek kıvamda biraz sert bir hamur elde edelim ve güzelce yoğuralım.
Hamuru yarım saat kadar dinlendirip, yumurtadan biraz daha küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım.
Tüm hamuru bu şekilde parçalara ayırdıktan sonra her bir parçayı nişasta yardımı ile ince bir şekilde (baklavalık yufka şeklinde) açalım.
Oklavaya sarıp iki ucundan elimizle iterek sıkıştıralım.
Bu işlem sonunda hamur pileli bir görünüm almalıdır ve dikdörtgen haline gelmiş olmalıdır.
Daha sonra açarak oklavadan çıkaralım ve temiz bir kağıt ya da bezin üzerinde 10-15 dakika kadar kurumaya bırakalım.
Kuruyan yufkaların bir ucuna (dikdörtgenin kısa ucuna) ceviz koyup rulo şeklinde saralım ve 1 cm eninde parçalar halinde keselim.
Fırın tepsisini tereyağ ile iyice yağlayıp,hazırladığımız baklavaları sıkı bir şekilde dizelim ve eritip kızgın hale getirdiğimiz tereyağını tatlımızın üzerine gezdirelim.
175C de üzeri kızarana kadar pişirelim.
Bu arada şerbetini hazırlayalım.
Şeker ve suyu bir kaba koyup kaynatalım.
3-4 damla limon suyunu ilave edip ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Tatlımız pişince tatlı sıcak,şerbet soğuk olacak şekilde şerbetleyelim.
Afiyet olsun.

Not : Eğer tatlıyı pişer pişmez şerbetlemeyecekseniz, şerbetlemeden önce tatlıyı 150C ye ısıtılmış fırında 10 dakika kadar ısıtıp şerbetleyebilirsiniz.

19 Aralık 2007 Çarşamba

17 Aralık 2007 Pazartesi

FIRINDA DANA ROSTO


Bu yemek Esra'nın bir kaç hafta önce yaptığı bir yemekti aslında.Farkında olmadan arşivde bekletip durmuşum ama isabet olmuş. Bayramdan önce yayınlayarak kurban etlerinizi değerlendirmek için alternatif yaratmak istedim. Hem yapımı kolay hem de lezzetli,yanında pilav ve ayranla mükemmel oluyor.Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler :

750 gram dilimlenmiş rostoluk dana eti
2 adet domates
6-7 adet çarliston biber
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz,karabiber,pul biber,kekik,kimyon
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı et suyu ya da sıcak su

Yapılışı :

Etleri baharat ile terbiyeleyelim.
Tavaya sıvı yağı koyup etlerin her iki tarafını da güzelce kızartalım.
Kızarttığımız etleri bir fırın kabına alalım.
Domateslerin kabuklarını soyup,irice dilimleyelim.
Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp,dikine ikiye keselim.
Fırın kabına yerleştirdiğimiz etlerin üstüne bir silim domates ve dilim biber yerleştirelim.
Salçayı sıcak su ile karıştırıp etlerin üzerine gezdirelim.
Etleri kızartmak için kullandığımız sıvı yağdan kalanı da etlerin üzerine gezdirip fırına verelim.
200C de 25 dakika kadar pişirelim.
Dilerseniz üzerinin yanmaması için aluminyum folyo kapatabilirsiniz.
Afiyet olsun.

10 Aralık 2007 Pazartesi

ISPANAKLI PASTA



Bu pastayı ilk kez 5-6 yıl önce Saliha Teyzemin elinden yemiştim ve herkes gibi ben de antep fıstıklı sanmıştım :)) Çok uzun zamandır da kendim yapmaya niyetleniyordum ama bir türlü kısmet olmadı. Bu niyetle aldığım ıspanakları börek ya da yemek olarak tükettik durduk. Bu sefer eşimin bi arkadaşının da bize misafir olmasını fırsat bilerek pastayı yapmaya koyuldum. Sonuçtan da çok memnun kaldım. Hem çok güzel kabaran hem de çok lezzetli bir kek oldu ve yiyenlerden bir sürü övgü aldı. Övgüyü pasta aldı ben değil :)) Bu pastayla ilgili bir küçük tavsiyem de pastayı ikram etmeden önce ıspanaklı olduğunu söylemeyin,hem ıspanaklı hem tatlı olması önyargıya neden olabilir,bırakın yemeden önce antep fıstıklı sansınlar :))


Malzemeler :

Keki için :
2 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2 su bardağı un
1 su bardağı haşlanmış ıspanak(250 gram)

Üzeri için :
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı :

Ispanağı temizleyip,doğrayalım ve çok az su ilavesi ile haşlayalım.
Daha sonra suyunu iyice süzüp 1 su bardağı olacak şekilde alalım ve mutfak robotunda ya da rondoda püre haline getirelim(püre miktarı yaklaşık ¾ su bardağı oluyor).
Diğer tarafta oda sıcaklığındaki yumurtaları şeker ile köpük köpük olana kadar çırpalım.
Sıvı yağ, vanilin ve ıspanak püresini de ekleyip karıştırmaya devam edelim.
Un ve kabartma tozunu karıştırıp eleyerek hamurumuza ilave edelim.
Karıştırıp,yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş 22 cm’lik kelepçeli kalıba dökelim.
180 C de 30-35 dakika pişirelim.
Pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edelim.
Daha sonra kalıbı tel ızgaraya ters çevirip soğuyana kadar bekleyelim.
Soğuduktan sonra keki iki ya da üçe keselim.
Ara katları ve üzerini krem şanti ile kaplayalım.
1 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra dilmleyip servis yapalım.
Afiyet olsun.

5 Aralık 2007 Çarşamba

KABAK TATLISI



En sevdiğim tatlıdır kabak tatlısı...Hem lezzetlidir hem de masum...Hatta rejim yaparken tatlandırıcı ile pişirirdik daha da masum olurdu :)) Şimdi tam da mevsimiyken bol bol yapmalı bence. Hem tarifi de çok kolay,e hadi ne bekliyorsunuz :))


Malzemeler :

1 kg bal kabağı (kabuksuz hali 1 kg)
15 yemek kaşığı toz şeker
¾ çay bardağı su
Üzerini süslemek için fındık ya da ceviz

Yapılışı :

Kabakların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartarak temizleyelim(ya da hazır temizlenmiş alabiliriz).
Daha sonra yıkayıp üçgen üçgen dilimleyelim.
Geniş ve derin olmayan bir tencereye (pilav tenceresi gibi) dizip üzerine şekerin yarısını serpelim ve bir kenarından suyu akıtalım.
Orta ısılı ocakta 15 dakika kadar pişirelim.
Kalan şekeri de üzerine serpip kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Kabakların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol etmek için bir dilim kabaktan bir çatal yardımıyla koparıp tadalım.
Bu arada tatlının şerbeti de iyice koyulaşmış,karamele yakın bir hal almış olmalıdır.
Kabaklar piştikten sonra ılıyana kadar bekleyelim (ki tabağa alırken parçalanmasın) ve servis tabağına alıp üzerine dövülmüş fındık ya da ceviz serpelim.
Afiyet olsun.

Not : Dilerseniz su yerine aynı miktarda süt ya da süt+su karışımı da koyabilirsiniz.

1 Aralık 2007 Cumartesi

HASIDA
(Pekmezli Cevizli Tatlı)



Bu tatlı annemin spesiyallerindendir.Özellikle kuzenim Osman geleceği zaman mutlaka yapılır. Bu da zaman zaman bizim "Osman gelmese hasıda yüzü göreceğimiz yok" şeklinde anneme takılmalarımıza neden olur :))
Hasıda yöresel bir lezzet.Ben Yozgat yöresine ait olduğunu düşünüyordum ama internette yaptığım araştırmalara göre Çorum,Sivas gibi bazı İç Anadolu illerinde daha biliniyor. Fakat o illerde yapılanında tereyağ da kullanılıyor. Bu arada başka yörelerde de "hasıda" adıyla bilinen ama bundan çok farklı tatlı ve yemekler var.
Hasıda özellikle kış aylarında yapılan kıymetli bir ikram. İçindeki pekmez ve ceviz kış soğuğunda yiyenlerin içini ısıtıyor. Fiziksel güçle çalışanlar için de bulunmaz bir enerji :)) Ama sadece yararları için yenilecek bir tatlı da değil,lezzeti de mükemmel. Bir kere deneyin bir daha vazgeçemeyeceksiniz...

Malzemeler :

3 çay bardağı pekmez
4 çay bardağı su
3 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
¾ su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı :

Pekmezle suyu karıştırıp bir tencereye alalım.
İçine un ve nişastayı koyup tahta kaşıkla iyice karıştıralım ve kısık ateşte pişirmeye başlayalım.
Kaynayana kadar karıştırmayı hiç bırakmayalım.
Kaynadıktan sonra altını kapatıp,sudan geçirilmiş borcama dökelim.
Cevizi tatlımızın üzerine serpip kaşığın arkasıyla bastırarak tatlının içine gömülmesini sağlayalım.
Soğuyana kadar oda sıcaklığında soğuduktan sonra da 1 saat kadar buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.

Not : Tarife ve malzemelere bakarak un helvası kıvamında bir tatlı olacağını düşünebilirsiniz ama bildiğimiz helvadan çok farklı jöleye daha yakın kıvamda ve görüntüde bir tatlı oluyor.