24 Kasım 2007 Cumartesi

KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER ETKİNLİĞİ : PROFİTEROL


Kayınvalidemi kendi annemden ayırt etmem,o da beni kendi kızı gibi sever,nazar değmesin çok güzel bir ilişkimiz var.Ama etkinlik konusunun orjinalliğini ve özellikle logosunu çok sevdim :)) Zaten uzun zamandır yayınlamayı düşündüğüm profiterol tarifiyle katılmaya karar verdim. Her ne kadar tarif anneme (yani o da bir kaynana) ait olsa da etkinlik için uygun bir tarif gibi geldi bana :)) Evsahibemiz Sevgili Lale'ye de konu seçiminden dolayı teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum.

Ben mümkün olduğu kadar ayrıntılı anlatmaya ve fotograflamaya çalıştım,umarım başarılı olmuşumdur. Uzun ve zor gibi görünse de insan zamanla pratiklik kazanıyor ve hiç zorlanmıyor. Bir kere denemekle hiç birşey kaybetmezsiniz ;)


Malzemeler :

Hamuru için :
125 gram margarn
1 su bardağı un
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
4 aet yumurta

Beyaz kreması için :
1 kg süt
125 gram margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin

Kakaolu sos için :
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı nişasta
50 gram margarin
1 su badağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao

Yapılışı :

İlk olarak hamurunu hazırlayalım.
Bunun için suyu bir tencereye koyup içine margarin ve şekeri koyalım.
Margarin eriyene kadar karıştıralım.
Margarin eridikten sonra unu ekleyip topaklanmaması için hızlı hızlı karıştıralım.
Karışım koyulaşıp hamur kıvamını alınca ocaktan alalım.
Bu karışım soguyana kadar bekleyelim ve soguduktan sonra teker teker yumurtaları kırıp karıştıralım.
İlk yumurtayı kıralım, yumurtayı iyice yedirip daha sonra ikinci yumurtayı kıralım.
Yumurtaları tek tek kırmazsak istediğimiz gibi kabaran bir hamur elde edemeyiz.
4 yumurtayı da kırıp hamura yedirince, hamurdan tatlı kaşığı yardımıyla cevizden daha küçük parçalar alıp yağlanmamış fırın tepsisine aralıklı bir şekilde dizelim.
Hamur çok kabaracağından, mümkün olduğu kadar küçük parçalar alıp aralıklı dizelim.
Size büyüklük için fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz;50-55 tane parça elde etmeniz gerekiyor.
Bütün amuru bu şekilde hazırladıktan sonra 180C ye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar 30 dakika civarında pişirelim.



Hamurumuzun pişmesine 10 dakika kala iç(beyaz) kremamızı hazırlamaya başlayalım.
Bunun için; sütü bir tencereye alıp şeker ve unu ekleyelim.
Topaklanmaması için sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirelim.
Kaynayınca margarin ve vanilini koyup kıvamı koyulaşınca ocaktan alalım.
Mikserle 2-3 dakika çırpıp hem daha çabuk soğumasını sağlayalım hem de topaklanmalar varsa bunları parçalamış olalım.
Daha sonra kremadan bir pasta enjektörüne doldurup fırından çıkan hamurların içine sıkalım.
Krema hazır olana kadar hamru fırından çıkartmazsanız daha iyi olur,ani sıcaklık değişiminden dolayı hamur sönebilir.



Kremayı hamurların içine sıkma işlemi bitince, üzeri için kakaolu sosu hazırlayalım.
Bunun için; sütü bir tencereye alıp nişasta,kakao ve şekeri ilave edelim.
Kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
Kaynayınca margarini ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.
Margarin eriyince ocaktan alalım ve içlerini kremayla doldurduğumuz hamurların üzerine dökelim. (Bu miktarda sosla görünüm fotograflarda gördüğünüz gibi oluyor. Eger daha yoğun soslu isterseniz sosun yapımında kullanılan malzemeleri 2 katına çıkartabilirsiniz.)
Daha sonra dilediğimiz şekilde servis yapalım.
Afiyet olsun.

6 yorum:

  1. Merhaba,bir profeterol hastasi olarak görüntüye bayildim.Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. merhaba bloğunuzu gezdim hepsi birbirinden güzel tarifler vermişsiniz ellerinize sağlık..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Elifcim, cok güzel olmus, ellerine saglik diyorum. Etkinlige yakisan bir tarif gercekten. Bende etkinlik icin hazirlaniyorum, yine son güne kaldim, malum hafta sonu bitti ama bakalim yarin hersey hazir olur insallah.

    Sana güzel bir hafta baslangici diliyorum.

    Selamlar ve öptüm..

    YanıtlaSil
  4. Lütfen Esra için Kevgir’de yer almak istiyorsanız alttaki yazıyı okuyun ve tercihinizi yorumla belirtmek için Selen‘i ziyaret edin. Teşekkürler.

    Biliyorsunuz ki üç gün önce hepimiz sevgili Esra ile vedalaştık. Esra’nın Zerrin ile birlikte hazırladığı, tariflerinin dışında bize en güzel hediyesi Kevgir dergisi oldu. Kevgir Aralık sayısına kavuşmamıza da sayılı gün kaldı. Zerrin’in önerisiyle biz de istedik ki bu yeni sayı Esra’ya hediye gelsin. Onun sevdiği yemekler, onun kendi tarifleri bizim uygulamalarımız ile yeni sayıda yer alsın. Hüzünlü, mutsuz yazılar değil, mutlu, güzel anılarla dolu eğlenceli bir sayı olsun, Esra’yı gülümsetelim ve sevindirelim. Düşünün ki bu ona bir veda değil sürpriz hoş geldin hediyesi. Esra ile tanışmanızdan, komik anılarınızdan, yorumlaşmalarınızdan, paylaştıklarınızdan bahsedin. Fazla bir paylaşımınız olmadıysa da tarifini o kadar lezzetli pişirin ki anısız da olsa ondan bir aferin kapın.

    Önümüzde sadece 2 gün var. Bu iki gün içinde aşağıdaki listeden seçeceğiniz yemeği pişirip fotoğrafını da çekerek yazınızla birlikte “esraicin@gmail.com” adresine mail atın. Listedeki her kategoriden seçim yapabilirsiniz. Tariflere ulaşmak için başlıklara tıklayabilirsiniz.


    Sizden tek ricam seçim yapınca yorum ile tercihinizi iletmeniz. İKİ seçim yapın ki biri sizden önce davrandıysa ikinci tercihiniz size verilsin. Yarın sabah 09.00 itibariyle kişiler ve yemekler listesi hazır olacak. Mail atmak için son gün ve saat de 29.11.2007 Perşembe akşam saat 21.00. Bu tarihten sonra gelecek mailler maalesef kabul edilmeyecek.

    Lütfen yandaki banner’ı sayfanıza koyarak herkesi bu faaliyetten haberdar edin ve detaylar için banner’a tıklamalarını rica edin.

    Haydi! Esra’ya yüreğindeki kocaman sevgisine layık olduğumuzu gösterelim.


    ÇORBALAR
    1) Yayla çorbası


    ANA YEMEKLER
    1) Kuzu tandır
    2) Kuzu haşlama
    3) Hamburger
    4) Biber dolması
    5) Kabak dolması
    6) Lahana Sarması
    7) Yoğurtlu Köfte
    8) Hasanpaşa köftesi
    9) Fırında karışık kızartma
    10) Paşa kebabı
    11) Poşette tavuk ve peynirli makarna
    12) Yufkada tavuk
    13) Patatesli tavuk
    14) Mantarlı tavuk
    15) Kıymalı patlıcan
    16) İçli köfte
    17) Karnıyarık
    18) Tavuk köfte ve patates püresi
    19) Köfte çeliği
    20) Köfte kebabı
    21) Poşette köfte
    22) Et sote
    23) Shoarma
    24) Rulo köfte
    25) Poşette tavuk
    26) Kıymalı patlıcan
    27) Tavuk pane
    28) Patlıcan Kebabı

    SALATALAR
    1) Basit kumpir

    MAKARNALAR
    1) Tavuklu makarna
    2) Köfte ve makarna
    3) Kıymalı makarna

    PİLAVLAR
    1) Bulgur pilavı ve cacık
    2) Tavuklu erişte pilavı
    3) Bulgur pilavı
    4) Tavuklu pilav

    BÖREKLER
    1) Kıymalı patatesli börek
    2) Kol böreği
    3) Peynirli kızartma börek
    4) Etli börek
    5) Köfteli börek
    6) Rulo börek
    7) Bohça böreği
    8) Sultan kebabı (böreği)
    9) Tandır böreği (gözleme)
    10) Rulo patatesli börek

    EKMEKLER
    1) Brioche (Fransız ekmeği)


    HAMUR İŞLERİ
    1) Peynirli pamuk poğaça
    2) Trabzon kıymalısı
    3) Şekerpare
    4) Hazır yufkadan baklava
    5) Minik pizza
    6) Minik kıymalı pide
    7) Et burger
    8) Açma
    9) Krep parizyen
    10) Pizza
    11) Zeytinli Rulo
    12) Patates mücver
    13) Mayalı poğaça
    14) Haşhaşlı çörek

    KEK VE MUFFINLER
    1) Cevizli ve üzümlü kek
    2) Browni muffin
    3) Pudingli, meyveli ve damla çikolatalı kek
    4) Peynirli ve Zeytinli muffin
    5) Muzlu muffin
    6) Çikolatalı ve kremalı muffin
    7) Browni
    8) Kekstra
    9) Fındıklı ve çikolatalı muffin
    10) Sucuklu muffin
    11) Reçelli kek
    12) Zeytinli muffin
    13) Cheesecake, prens ve prenses
    14) Krem karamelli kek
    15) Muçari
    16) Kuru meyveli muffin
    17) Çikolatalı muffin
    18) Zeytinli ve kurutulmuş domatesli kek
    19) Kayısılı kek
    20) Kremole tart
    21) Kirazlı muffin
    22) Çilekli kek

    KURABİYELER
    1) Fındıklı kurabiye
    2) Elmalı tart
    3) Fındık ezmeli kurabiye
    4) Fındıklı tartoletler
    5) Marmelatlı kurabiye


    PASTALAR
    1) Çikolatalı yaban mersinli pasta
    2) Elmalı pasta
    3) Çikolata Muslu tart
    4) Çikolatalı pasta
    5) Cheesecake
    6) Şeker hamurlu pasta
    7) Çikolatalı parfe
    8) Yaş pasta
    9) Basit elmalı pasta
    10) Muzlu ve çikolata soslu yaş pasta
    11) Kremalı ıslak kek

    YanıtlaSil
  5. Çalışan bayanlar profiterol yapmaya nasıl vakit buluyor acaba?Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Kızılcık şurubu,Cafe Gusto ve Kevser yorumlarınız için teşekkür ederim.Ben de profiterole bayılıyorum,keşke daha sık yapabilsem :))
    Sevgili Sweet kitchen biz çalışan bayanların da arasıra şimartılmaya ihtiyacı var değil mi :))

    YanıtlaSil

yorum bıraktığınız için teşekkür ederim,yorumunuz en kısa zamanda yayınlanacak...